20 czerwca 2022

Duszone ogórki ze śliwkami

Duszone ogórki to idealne lekkie danie, nie tylko na upalne dni. Istnieje specjalny rodzaj ogórków do duszenia, jeśli ich nie mamy, możemy użyć możliwie dużych ogórków jak do kiszenia. Śliwki marynowane w jabłkowym occie balsamicznym dodają tej lekkiej potrawie specyficznego smaku.


Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg ogórków do duszenia
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 organiczna limonka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Śliwki:
  • 6 żółtych i czerwonych śliwek
  • 2 łyżki jabłkowego octu balsamicznego 
  • oliwa z oliwek

Ogórki do duszenia to ogórki ogrodowe i podobnie jak inne ogórki naleza do rodziny dyniowatych. Ogórek do duszenia jest mniejszy, ale grubszy niż ogórek wezowy (wazy 700-1000 g). Jego skórka nie nadaje się do jedzenia. Nie jest tak wodnisty jak inne ogórki, ale jego smak jest intensywniejszy.
Ogórki do duszenia nie sa trujące na surowo, ale smakuja tylko po ugotowaniu. Dlatego nie nadaja sie do salatek ale sa idealne do gotowania, poniewaz ich jedrny miazsz nie rozpada się tak szybko. Podobnie jak wszystkie inne ogórki, ogórki  do duszenia maja niska zawartosc kalorii i tłuszczu.

Ogórki obrac i pokroic na cwiartki, wydrazyc pestki. Miazsz pokroic na 3-4 cm kawalki. Przekroic czosnek na pól, dymke oczyscic i pokroic w krazki. Umyc, osuszyc i drobno posiekac natke pietruszki.

W rondelku rozgrzac maslo klarowane i podsmazyc w nim ogórki i polówki czosnku. Wlac sok pomaranczowy i bulion, dodac miód.
Limonke dokladnie umyc, przekroic na pól i dodac wycisniety sok do ogórków i polówki limonki. Doprawic wszystko sola i pieprzem.
Ogórki dusic przez ok. 20 minut na malym ogniu, od czasu do czasu mieszajac. 5 minut przed koncem dodac dymke i pietruszke.

Na koniec dodac maslo i ponownie doprawic sola i pieprzem.
Sliwki umyc, osuszyc i przepolowic lub pocwiartowac. Rozgrzac troche oliwy z oliwek na patelni i podsmazyc sliwki, az ich powierzchnia sie lekko zarumieni. Zalac jablkowym octem balsamicznym, zdjac patelnie z ognia i odstawic sliwki na ok. pól godziny.

Duszone ogórki z sosem serwowac na talerzu i ulozyc na nich  sliwki. Skropic sosem octowym z patelni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz