16 czerwca 2022

Filet z dorsza ze szpinakiem

Aromatyczna, smażona rybka - zdrowa i jednocześnie smaczna. W panierce z mąki migdałowej, z chrupiącymi warzywami, w lekkim sosie musztardowym. Doskonałe danie - dla jednych niskowęglowodanowe, dla innych po prostu zdrowe, szybkie i smaczne.


Składniki na 4 porcje:

  • 4 (po 100-150 g) filety z dorsza lub mintaja
  • 2 duże jajka
  • 100 g mąki migdałowej lub grysiku migdałowego
  • sól, pieprz
  • 2,5 łyżeczki średnio ostrej musztardy
  • 1 kawałek parmezanu
  • szczypta kurkumy
  • oliwa z oliwek
Szpinak:
  • 750 g świeżego szpinaku
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 kawałek imbiru
  • 2 pomidory
  • rochę octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • świeże zioła

Oczyscic filety rybne i usunac osci. Posolic i odstawic, aby sól mogla wsiaknac. Solenie poprawia jedrnosc filetów.
Nastepnie filety posmarowac cienko musztarda i obtoczyc w mace migdalowej.

Wlac jajka do miski i roztrzepac. Dodac sól, pieprz, kurkume i swiezo starty parmezan. Wlac mieszanke jajeczna do glebokiego talerza. 

Filety obtoczyc mieszanka jajeczną i ulozyc natychmiast na rozgrzanej patelni. Smazyc na oleju w sredniej temperaturze na zloty kolor, az beda chrupiace.

Szpinak dokladnie umyc i osuszyc. Pomidory pokroic na cwiartki, usunac pestki i pokroic w kostke, cebule pokroic w drobne paski, czosnek i imbir w drobna kostke. Rozgrzac oliwe na patelni i podsmazyc cebule, az bedzie bezbarwna. Dodac czosnek, imbir,  musztarde i smietane i wszystko wymieszac. Stopniowo dodawac liscie szpinaku.

Gdy szpinak zmniejszy swoja objetosc, dodac pokrojone w kostke pomidory i doprawić kropla octu balsamicznego lub sokiem z cytryny, sola i pieprzem.

Szpinak z sosem wylozyc na talerz i ulozyc na nim po jednym filecie rybnym. Udekorowac swiezymi ziolami.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie panierowałam niczego w mące migdałowej. To musi być pyszne! Martik z niej korzysta do pieczenia ciast, ale ja rzadko, bo migdały są u nas bardzo drogie. Dorsz zresztą także, zwłaszcza ten z "ekologicznych" połowów.
    A wiesz, że nigdy nie robiłam także sosu musztardowego na ciepło? Mama ani Babcia go nie gotowały, więc i ja jakoś nie załapałam się na niego. Na zimno tak, głównie z musztardy francuskiej do śledzi. Muszę wypróbować - musztarda wciąż jeszcze jest tania :DD
    Ale pewnie do czasu, bo mamy POTWORNA INFLACJĘ. Za chwilę zostanę już tylko z tym, co sobie sama wyhoduję na polu.
    Buziaki Marylko :-)
    P.S. Dzięki za mądry wpis pod babką, w sumie ja tez czuję się lżej, gdy jem u Martusi, ale tradycyjny smak zwycięża i rzadko robię dla mnie i męża coś bez glutenu. A powinnam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja juz calkowicie odzwyczailam sie od maki pszennej, a ciasta pieke tylki z maki migdalowej. Nauczylam sie tego w Hiszpanii, u nich migdaly rosna w kazdym ogródku, wiec kuchnia tez jest pelna potraw z maki migdalowej. Jesli migdaly sa drogie, to moze taniej by bylo kupic lupane migdaly do ozdoby ciasta i zmielic je na make.? Ten przepis na sos musztardowy jest dosyc prosty, normalnie robie taki sos troche inaczej i dodaje go do jajek na twardo. Z jakimis dodatkami stanowi zdrowy, syty i wartosciowy posilek. Ceny wzrastaja wszedzie, nie tylko w Polsce, ale zawsze mysle, ze na zdrowym jedzeniu nie mozna oszczedzac, bo jest ono podstawa naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Usciski Marzyniu.

      Usuń