Szparagi nie tylko doskonale komponują się z warzywami w różnych sałatkach, ale smakują również jako dodatek do sałatek makaronowych. Razem z rzodkiewkami, ogórkiem i korniszonem nadają jej zdecydowanego smaku, a jednocześnie dużo lekkości, która podkreśla smak np. potraw z grilla.
- 250 g drobnego makaronu (np. orecchiette)
- 5 białych szparagów
- 5 zielonych szparagów
- 5 rzodkiewek
- 2 plastry gotowanej szynki o grubości 0,5 cm
- 0,25 ogórka
- 4 korniszony
- 2 szalotki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 organiczna cytryna
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- cukier
- olej rzepakowy
- klarowane masło
- 200 ml bulionu
- 1 łyżka majonezu
- 200 ml jogurtu
Makaron ugotowac w osolonej wodzie i odcedzic. Szparagi obrac i pokroic w ukosne plastry. Umyc rzodkiewki i zetrzec je lub pokroic w cienkie paski. Ogórka, korniszona, szalotki i gotowana szynke pokroić w paski lub w kostke. Drobno posiekac natke pietruszki.
Umiescic makaron w duzej misce z polowa pietruszki. Obrac lub zetrzec polowe skórki z cytryny i dodac do makaronu razem z odrobina oliwy, sóla i pieprzem. Wszystko wymieszac i odstawic na 30 minut.
Na patelni rozgrzac olej rzepakowy z odrobina klarowanego masla i smazyc na nim plastry szparagów przez 2-3 minuty. Lekko posolic, dodac cukier i pozostala pietruszke.
Dodac smazone szparagi i wszystkie przygotowane skladniki do makaronu i wymieszajc z odrobins bulionu, jogurtu i majonezu. Doprawic ponownie sola, pieprzem, cukrem i odrobina soku z cytryny.
Salatka doskonale smakuje do grilla, a takze jako osobne danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz