11 czerwca 2022

Sałatka makaronowa ze szparagami

Szparagi nie tylko doskonale komponują się z warzywami w różnych sałatkach, ale smakują również jako dodatek do sałatek makaronowych. Razem z rzodkiewkami, ogórkiem i korniszonem nadają jej zdecydowanego smaku, a jednocześnie dużo lekkości, która podkreśla smak np. potraw z grilla.


Składniki na 4 porcje:

  • 250 g drobnego makaronu (np. orecchiette)
  • 5 białych szparagów
  • 5 zielonych szparagów
  • 5 rzodkiewek
  • 2 plastry gotowanej szynki o grubości 0,5 cm
  • 0,25 ogórka
  • 4 korniszony
  • 2 szalotki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 organiczna cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • cukier
  • olej rzepakowy
  • klarowane masło
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżka majonezu
  • 200 ml jogurtu

Makaron ugotowac w osolonej wodzie i odcedzic. Szparagi obrac i pokroic w ukosne plastry. Umyc rzodkiewki i zetrzec je lub pokroic w cienkie paski. Ogórka, korniszona, szalotki i gotowana szynke pokroić w paski lub w kostke. Drobno posiekac natke pietruszki.
Umiescic makaron w duzej misce z polowa pietruszki. Obrac lub zetrzec polowe skórki z cytryny i dodac do makaronu razem z odrobina oliwy, sóla i pieprzem. Wszystko wymieszac i odstawic na 30 minut.
Na patelni rozgrzac olej rzepakowy z odrobina klarowanego masla i smazyc na nim plastry szparagów przez 2-3 minuty. Lekko posolic, dodac cukier i pozostala pietruszke.

Dodac smazone szparagi i wszystkie przygotowane skladniki do makaronu i wymieszajc z odrobins bulionu, jogurtu i majonezu. Doprawic ponownie sola, pieprzem, cukrem i odrobina soku z cytryny.

Salatka doskonale smakuje do grilla, a takze jako osobne danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz