Przepis na zupę z dyni, tym razem bez owoców ale z batatami i marchewką, mlekiem kokosowym i orientalnymi przyprawami, które nadają jej niepowtarzalnego smaku.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg dyni hokkaido
- 2 średnie bataty
- 2 średnie marchewki
- 2 cebule
- 1 kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 kapsułka kardamonu
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ras el hanout lub harissy
- 1,5 l bulionu warzywnego
- sól
- 200 ml mleka kokosowego
- 50 g pestek dyni
- trochę oleju z pestek dyni
Hokkaido umyc, usunac nasiona i pokroic na kawalki. Obrac marchewki i bataty, i takze pokroic na kawalki, to samo zrobic z cebula, imbirem i czosnkiem.
Uprazyc kumin na suchej patelni az nabierze aromatu. Otworzyc kapsulke kardamonu i wyjac nasiona. W duzym garnku rozgrzac oliwe i najpierw podsmazyc imbir, czosnek i cebule i dodac polowe wszystkich przypraw i podsmazyc.
Dodac warzywa i dobrze wymieszac, wlać tyle bulionu aby wszystko przykryl, dodac kardamon i sól, a nastepnie gotowac warzywa do miekkosci ok. 15-20 minut. Dodac mleko kokosowe i wszystko drobno zmiksowac. W razie potrzeby dodac mleko kokosowe i bulion do uzyskania pozadanej konsystencji. Doprawic zupe reszta przypraw i ewentualnie chili.
Uprazyc pestki dyni na patelni bez tluszczu. Podac zupe z pestkami dyni i odrobina oleju z pestek dyni.
Pyszna i aromatyczna zupa. Doskonale dobrane składniki.
OdpowiedzUsuńZrobię koniecznie! :D
Dziekuje i polecam, przyprawy dodaja niezwyklego smaku :)
Usuń