2 października 2022

Domowy sos holenderski, który zawsze się udaje

Sos holenderski (sauce hollandaise) pochodzący z kuchni francuskiej nie jest łatwy do przyrządzenia. Moja metoda jest szybka (2-3 minuty), łatwa, zawsze skuteczna a sos wymaga niewielu składników, co odróżnia go od kupnych gotowych sosów, które zawierają sporo chemii.


Składniki:

  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka crème fraîche
  • sól, cukier
  • odrobina soku z cytryny lub białego octu winnego




Rozpuscic maslo w rondelku. Do wysokiego, waskiego pojemnika wlozyc wszystkie skladniki oprócz masla i miksowac recznym blenderem. Następnie powoli i malymi porcjami dodawcj maslo, az powstanie odpowiednio kremowa konsystencja. Maslo moze byc jeszcze cieple. Gotowy sos doprawic jeszcze w razie potrzeby.

Sos zwykle podaje sie z rybami, owocami morza, warzywami i jajkami.
6 DRUKUJ PRZEPIS

2 komentarze:

  1. Cześć Marylko! Z tym sosem to jest u mnie tak, jak z domowym majonezem... Przecież to w sumie proste, ale człowiekowi się wydaje, że to jakaś "wiedza tajemna" :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Marzyniu, to raczej wiedza chemiczna :) Jajko w polaczeniu z musztarda, smietana i sokiem z cytryny lub octem nigdy nie zetnie sie, nawet gdy dodamy jeszcze cieple maslo (nie moze byc oczywiscie bardzo gorace - prosto z rondelka)

      Usuń