Sos holenderski (sauce hollandaise) pochodzący z kuchni francuskiej nie jest łatwy do przyrządzenia. Moja metoda jest szybka (2-3 minuty), łatwa, zawsze skuteczna a sos wymaga niewielu składników, co odróżnia go od kupnych gotowych sosów, które zawierają sporo chemii.
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka crème fraîche
- sól, cukier
- odrobina soku z cytryny lub białego octu winnego
Rozpuscic maslo w rondelku. Do wysokiego, waskiego pojemnika wlozyc wszystkie skladniki oprócz masla i miksowac recznym blenderem. Następnie powoli i malymi porcjami dodawcj maslo, az powstanie odpowiednio kremowa konsystencja. Maslo moze byc jeszcze cieple. Gotowy sos doprawic jeszcze w razie potrzeby.
Cześć Marylko! Z tym sosem to jest u mnie tak, jak z domowym majonezem... Przecież to w sumie proste, ale człowiekowi się wydaje, że to jakaś "wiedza tajemna" :-D
OdpowiedzUsuńKochana Marzyniu, to raczej wiedza chemiczna :) Jajko w polaczeniu z musztarda, smietana i sokiem z cytryny lub octem nigdy nie zetnie sie, nawet gdy dodamy jeszcze cieple maslo (nie moze byc oczywiscie bardzo gorace - prosto z rondelka)
Usuń