Popularna Nutella składa się głównie z cukru i oleju palmowego. Dzięki poniższemu pięciominutowemu przepisowi można zastąpić ją zdrową alternatywą lub stworzyć jeszcze smaczniejsze desery i przy okazji wykorzystać bardzo dojrzałe banany. Doskonały przykład na to, że zajadanie się słodyczami i zdrowe odżywianie nie wykluczają się wzajemnie.
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzały banan (im bardziej dojrzały, tym słodszy)
- 2 łyżeczki kakao w proszku
Zdrową podstawę kremu czekoladowego tworzą dwa składniki:
1. Awokado jest źródłem tłuszczów nienasyconych. Ponadto zawiera wiele innych substancji, takich jak prowitamina A, witamina C, D, K, E i wiele witamin z grupy B. Zawiera też liczne minerały i pierwiastki śladowe, takie jak potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo.
2. Dojrzałe banany zapewniają intensywną, naturalną słodycz, która sprawia, że są doskonałą bazą wielu zdrowych deserów.
Przygotowanie jest bardzo proste: obrac banana i awokado. włożyć do miksera, dodać kakao i zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby doprawić do smaku dowolnym słodzikiem.
Do pasty można dodać kilka posiekanych orzechów lub kilka łyżek masła orzechowego i startej laski wanilii.
Pasta może być również używana jako deser podobny do musu z czekolady, w takim przypadku należy ją schłodzić przynajmniej godzinę przed podaniem. Pastę można przechowywać w lodówce od dwóch do trzech dni.
No rzeczywiście - zdrowe i lekkie. A co do nutelli to rzeczywiście - po przeczytaniu składu można się podłamać. Ja nie jem słodyczy, ale podsunę pomysł synowej, moja wnuczka przepada za owocami w każdej postaci, niech więc jej zrobi takie smarowidełko do bułeczek :-)
OdpowiedzUsuńTaka paste trudno nazywac slodyczami - ma tylko cukier z bananów, to tez wprawdzie rodzaj cukru, ale w polaczeniu z awokado stanowi zdrowa mieszanke, która mój maz nawet by polecal swoim pacjentom :)
UsuńJa taka paste czesto chlodze i stosuje jako deser - mus czekoladowy, nasi goscie sa zachwyceni.