27 września 2022

Kompot z owoców i buraków z kremem

Na początek krótkie wyjaśnienie słowa "kompot". Poza granicami Polski kompot to deser przygotowywany z całych lub pokrojonych owoców (np. gruszki, wiśnie lub śliwki) które gotuje się delikatnie w małej ilości płynu (woda, syrop, sok owocowy lub wino) często z dodatkiem przypraw (np. cynamon i goździki). Kompot można podawać na zimno lub na ciepło. Od znanego w Polsce kompotu różni się tym, że nie jest napojem, gdyż podaje się go w niewielkiej ilości zgęszczonego płynu, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako deser lub dodatek do deserów lub dań z dziczyzny i drobiu. Mój deser to kompot z wiśni, fig i buraków podany na kremie budyniowym z kaszy manny. Niecodzienne połączenie smaków, ale zaskakująco smaczne.


Składniki na 4 porcje:

  • 2 buraki
  • sól
  • 4 świeże figi
  • 200 g wiśni z syropu lub kompotu
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml soku porzeczkowego lub wiśniowego
  • 250 ml soku z buraków
  • 100 ml czerwonego octu balsamicznego
  • 1 kieliszek wina porto
  • 2 kapsułki kardamonu
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 3 plastry imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka zagęszczacza np. Mondamin
Krem:
  • 2 kapsułki kardamonu
  • laska wanilii
  • 1 organiczna cytryna
  • 500 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 100 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki

Buraki gotowac przez ok. 45 minut na malym ogniu w osolonej wodzie, nastepnie ostudzic, obrac i pokroic na plastry. Odciac konce z obu stron fig, odcedzic wisnie.
Cukier karmelizowac w rondelku na jasnobrazowy kolor. Dodac soki i ocet balsamiczny i gotowac na wolnym ogniu az cukier sie rozpusci. Kto chce moze dodac wino porto. Otworzyc straki kardamonu i wyjac nasiona. Odciac kawlłek skórki z pomaranczy. Dodac wszystkie przyprawy i miód do plynu i gotowac na malym ogniu przez 20 minut.

Nastepnie dodac do plynu buraki i owoce i gotowac na malym ogniu przez 1-2 minuty. Odlac troche plynu i wymieszac z zageszczaczem, wlac do plynu i jeszcze raz wymieszac. Zagszczacz dozowac ostroznie, plyn nie powinien byc zbyt gesty. Wylaczyc ogien i marynowac owoce i buraki przez co najmniej  godzine. W razie potrzeby ponownie doslodzic miodem.

W tym czasie otworzyc straki kardamonu i usunac nasiona. Rozciac laske wanilii i zeskrobac miazsz. Odciac kawalek skórki z cytryny, podgrzac mleko, dodac nasiona kardamonu, miazsz waniliowy, skórke z cytryny i cukier. Gotowac ok. 10 minut, nastepnie przecedzic aby usunac przyprawy. Wlac mleko z powrotem do garnka i powoli wsypac kasze manne na umiarkowanym ogniu i pozostawic do specznienia.
Oddzielic jajka, osobno ubic bialka i smietane na sztywno. Najpierw wymieszac zóltko z ostudzona kasza manna, a nastepnie ostroznie dodac piane z bialek i smietane. Krem wstawic do lodówki.

Krem budyniowy z kaszy manny ulozyc na talerzach lub wlac do pucharków.  Na wierzchu ulozyc fige, kilka wisni i kawalki buraka i polac odrobina plynu.

Deser udekorowac listkami miety lub galazkami rozmarynu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz