Na początek krótkie wyjaśnienie słowa "kompot". Poza granicami Polski kompot to deser przygotowywany z całych lub pokrojonych owoców (np. gruszki, wiśnie lub śliwki) które gotuje się delikatnie w małej ilości płynu (woda, syrop, sok owocowy lub wino) często z dodatkiem przypraw (np. cynamon i goździki). Kompot można podawać na zimno lub na ciepło. Od znanego w Polsce kompotu różni się tym, że nie jest napojem, gdyż podaje się go w niewielkiej ilości zgęszczonego płynu, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako deser lub dodatek do deserów lub dań z dziczyzny i drobiu. Mój deser to kompot z wiśni, fig i buraków podany na kremie budyniowym z kaszy manny. Niecodzienne połączenie smaków, ale zaskakująco smaczne.
- 2 buraki
- sól
- 4 świeże figi
- 200 g wiśni z syropu lub kompotu
- 2 łyżki cukru
- 250 ml soku porzeczkowego lub wiśniowego
- 250 ml soku z buraków
- 100 ml czerwonego octu balsamicznego
- 1 kieliszek wina porto
- 2 kapsułki kardamonu
- 1 organiczna pomarańcza
- 3 plastry imbiru
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka zagęszczacza np. Mondamin
Krem:
- 2 kapsułki kardamonu
- laska wanilii
- 1 organiczna cytryna
- 500 ml mleka
- 40 g cukru
- 100 g kaszy manny
- 2 jajka
- 100 ml śmietany kremówki
Buraki gotowac przez ok. 45 minut na malym ogniu w osolonej wodzie, nastepnie ostudzic, obrac i pokroic na plastry. Odciac konce z obu stron fig, odcedzic wisnie.
Cukier karmelizowac w rondelku na jasnobrazowy kolor. Dodac soki i ocet balsamiczny i gotowac na wolnym ogniu az cukier sie rozpusci. Kto chce moze dodac wino porto. Otworzyc straki kardamonu i wyjac nasiona. Odciac kawlłek skórki z pomaranczy. Dodac wszystkie przyprawy i miód do plynu i gotowac na malym ogniu przez 20 minut.
Nastepnie dodac do plynu buraki i owoce i gotowac na malym ogniu przez 1-2 minuty. Odlac troche plynu i wymieszac z zageszczaczem, wlac do plynu i jeszcze raz wymieszac. Zagszczacz dozowac ostroznie, plyn nie powinien byc zbyt gesty. Wylaczyc ogien i marynowac owoce i buraki przez co najmniej godzine. W razie potrzeby ponownie doslodzic miodem.
W tym czasie otworzyc straki kardamonu i usunac nasiona. Rozciac laske wanilii i zeskrobac miazsz. Odciac kawalek skórki z cytryny, podgrzac mleko, dodac nasiona kardamonu, miazsz waniliowy, skórke z cytryny i cukier. Gotowac ok. 10 minut, nastepnie przecedzic aby usunac przyprawy. Wlac mleko z powrotem do garnka i powoli wsypac kasze manne na umiarkowanym ogniu i pozostawic do specznienia.
Oddzielic jajka, osobno ubic bialka i smietane na sztywno. Najpierw wymieszac zóltko z ostudzona kasza manna, a nastepnie ostroznie dodac piane z bialek i smietane. Krem wstawic do lodówki.
Krem budyniowy z kaszy manny ulozyc na talerzach lub wlac do pucharków. Na wierzchu ulozyc fige, kilka wisni i kawalki buraka i polac odrobina plynu.
Deser udekorowac listkami miety lub galazkami rozmarynu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz