Proste i bardzo smaczne danie, którego przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 30 minut - naleśniki ziołowe ze smażonymi warzywami i sosem holenderskim. Naleśniki można doprawić ulubionymi ziołami, warzywa można też dobrać według własnych preferencji, a świeży sos holenderski można przygotować w ciągu 2-3 minut.
Ciasto naleśnikowe:
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 200 g mąki pszennej typ 405
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1 pęczek szczypiorku
- olej roślinny lub masło klarowane
Warzywa:
- 1 mała główka brokuła
- 1 mała główka kalafiora
- trochę groszku cukrowego lub bobu
- 3 marchewki
- olej roślinny
- 1,5 łyżki masła
- sól, pieprz
- cukier
Dodatki:
- kiełki lub zioła do dekoracji
- sos holenderski*
*Przepis na błyskawiczny sos holenderski TUTAJ
Swieze warzywa do tego dania (najlepiej sezonowe) mozna dobrac wedlug naszego smaku, ale powinny mieć krótki czas gotowania.
Umyc , obrac i pokroic warzywa na kawalki wielkosci kesa. Wlozyc do wrzacej osolonej wody na ok. 4 minuty, nastepnie odcedzic i smazyc na oleju przez 2-3 minuty. Dodac troche soli i cukru, zimne maslo i wymieszac z warzywami. Dusic, az pozostaly płyn wyparuje, a warzywa beda miały ladny polysk.
Jajka, mleko i make wymieszac na gladka mase i doprawic sola i cukrem. Drobno posiekac szczypiorek (lub inne ziola np. natke pietruszki) i dodac do ciasta. Usmazyc chrupiace nalesniki.
Nalesniki ulozyc na talerzach, pokryc na wierzchu warzywami, a nastepnie zlozyc. Obficie skropic sosem holenderskim.
Podawac udekorowane kielkami lub ziolami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz