4 października 2022

Naleśniki ziołowe z warzywami i sosem holenderskim

Proste i bardzo smaczne danie, którego przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 30 minut - naleśniki ziołowe ze smażonymi warzywami i sosem holenderskim. Naleśniki można doprawić ulubionymi ziołami, warzywa można też dobrać według własnych preferencji, a świeży sos holenderski można przygotować  w ciągu 2-3 minut.


Składniki na 4 porcje:

Ciasto naleśnikowe:

  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej typ 405
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 pęczek szczypiorku
  • olej roślinny lub masło klarowane
Warzywa:
  • 1 mała główka brokuła
  • 1 mała główka kalafiora
  • trochę groszku cukrowego lub bobu
  • 3 marchewki
  • olej roślinny
  • 1,5 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • cukier
Dodatki:
  • kiełki lub zioła do dekoracji
  • sos holenderski*
*Przepis na błyskawiczny sos holenderski TUTAJ


Swieze warzywa do tego dania (najlepiej sezonowe) mozna dobrac wedlug naszego smaku, ale powinny mieć krótki czas gotowania.
Umyc , obrac i pokroic warzywa na kawalki wielkosci kesa. Wlozyc do wrzacej osolonej wody na ok. 4 minuty, nastepnie odcedzic i smazyc na oleju  przez 2-3 minuty. Dodac troche soli i cukru, zimne maslo i wymieszac z warzywami. Dusic, az pozostaly płyn wyparuje, a warzywa beda miały ladny polysk.

Jajka, mleko i make wymieszac na gladka mase i doprawic sola i cukrem. Drobno posiekac szczypiorek (lub inne ziola np. natke pietruszki) i dodac do ciasta. Usmazyc chrupiace nalesniki.

Nalesniki ulozyc na talerzach, pokryc na wierzchu warzywami, a nastepnie zlozyc. Obficie skropic sosem holenderskim.

Podawac udekorowane kielkami lub ziolami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz