12 października 2022

Szybkie cynamonowe ślimaki

Popularne ślimaki cynamonowe, mimo iż bardzo smaczne, mają tę wadę, że ich przygotowanie trwa ok. 2 godzin. Mój przepis jest dużo szybszy, gdyż ciasto nie jest tradycyjnie drożdżowe, tylko z proszkiem do pieczenia i część z nich posiada serowo-waniliową glazurę. Poza tym niczym nie różnią się od oryginału i są tak samo smaczne.


Składniki na ciasto (12 sztuk):

  • 550 g mąki pszennej typ 405
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 3 szczypty soli
  • 250 g zimnego masła
  • 300 ml zimnego mleka
Nadzienie:
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 150 g brązowego cukru
Glazura:
  • 60 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 120 g serka śmietankowego
  • trochę waniliowej esencji

Najpierw przygotowac ciasto. Wszystkie suche skladniki wlozyc do miski robota i wymieszac. Dodac zimne pokrojone w kostke maslo. Wymieszac ponownie dodajac powoli zimne mleko.  Gdy uzyskamy gladkie ciasto, ulozyc je na posypanym maka blacie i wyrobic rekami prostokat. Odstawic na 10 minut.

Po 10 minutach rozwalkowac ciasto na grubosc 5-10 mm, nastepnie posmarowac maslem  i posypac brazowym cukrem i cynamonem. Zrolowac od dluzszej strony i pociac na 12 kawalków.

Rozgrzac piekarnik do 200° C (góra/dół).
Posmarowac 12-otworowa foremke do muffinek odrobina miekkiego masla i posypac maka.
Wcisnac kawalki ciasta do zaglebien formy.  Jesli nie posiadamy takiej formy, mozemy przygotowac slimaki na blasze do pieczenia.

Slimaki piec 25 minut. W tym czasie przygotowac serowo-waniliowa glazure. Wlozyc maslo i cukier puder do miski i mieszac do uzyskania gladkiej konsystencji. Dodac powoli lyzka serek smietankowy (powinien miec temperature pokojowa) i wymieszac.  Na koniec dodac esencje waniliowa. 

Jeszcze cieple slimaki wyjac z foremki i polowe z nich obtoczyc w cukrze.

Druga polowe slimaków ostudzic i posmarowac glazura.

6 komentarzy:

  1. Pyszne ślimaczki. Bardzo ładna prezentacja przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis na ślimaczki. Podoba mi się wersja z proszkiem do pieczenia, bo sama nie lubię wyrabiania ciasta drożdżowego. Drożdże to rzadki gość w mojej kuchni i sięgam po nie kiedy już muszę ;) Ślimaczki prezentują się cudownie i niezwykle smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje, ja tez wole proszek i rzadko uzywam drozdzy.

      Usuń
  3. To jest ciasto takie jakby krucho - ucierane? Ślimaczki wyszły bardzo puszyste, co widać na ślicznych zdjęciach. Zrobiły się z nich takie różyczki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To takie typowe ciasto "proszkowe, które wcale nie jest suche po upieczeniu i normalnie ma ksztalt slimaków, ale tutaj w foremkach do babeczek slimaczki wyszly rzeczywiscie bardziej podobne do rózyczek. Normalnie slimaczki piecze sie na blasze w sporej odleglosci od siebie, ale zalezalo mi, aby ta masa cynamonowa pozostala w srodku, wiec po upieczeniu wprawdzie bardzo urosly, ale nic sie z tej masy nie wylalo i gdy lekko opadly, cala masa cynamonowa wsiaknela do srodka nadajac im niesamowitego aromatu.

      Usuń