Popularne ślimaki cynamonowe, mimo iż bardzo smaczne, mają tę wadę, że ich przygotowanie trwa ok. 2 godzin. Mój przepis jest dużo szybszy, gdyż ciasto nie jest tradycyjnie drożdżowe, tylko z proszkiem do pieczenia i część z nich posiada serowo-waniliową glazurę. Poza tym niczym nie różnią się od oryginału i są tak samo smaczne.
- 550 g mąki pszennej typ 405
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 3 szczypty soli
- 250 g zimnego masła
- 300 ml zimnego mleka
Nadzienie:
- 80 g miękkiego masła
- 1 łyżka cynamonu
- 150 g brązowego cukru
Glazura:
- 60 g miękkiego masła
- 80 g cukru pudru
- 120 g serka śmietankowego
- trochę waniliowej esencji
Po 10 minutach rozwalkowac ciasto na grubosc 5-10 mm, nastepnie posmarowac maslem i posypac brazowym cukrem i cynamonem. Zrolowac od dluzszej strony i pociac na 12 kawalków.
Rozgrzac piekarnik do 200° C (góra/dół).
Posmarowac 12-otworowa foremke do muffinek odrobina miekkiego masla i posypac maka.
Wcisnac kawalki ciasta do zaglebien formy. Jesli nie posiadamy takiej formy, mozemy przygotowac slimaki na blasze do pieczenia.
Slimaki piec 25 minut. W tym czasie przygotowac serowo-waniliowa glazure. Wlozyc maslo i cukier puder do miski i mieszac do uzyskania gladkiej konsystencji. Dodac powoli lyzka serek smietankowy (powinien miec temperature pokojowa) i wymieszac. Na koniec dodac esencje waniliowa.
Jeszcze cieple slimaki wyjac z foremki i polowe z nich obtoczyc w cukrze.
Druga polowe slimaków ostudzic i posmarowac glazura.
Pyszne ślimaczki. Bardzo ładna prezentacja przepisu.
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńWspaniały przepis na ślimaczki. Podoba mi się wersja z proszkiem do pieczenia, bo sama nie lubię wyrabiania ciasta drożdżowego. Drożdże to rzadki gość w mojej kuchni i sięgam po nie kiedy już muszę ;) Ślimaczki prezentują się cudownie i niezwykle smakowicie <3
OdpowiedzUsuńDziekuje, ja tez wole proszek i rzadko uzywam drozdzy.
UsuńTo jest ciasto takie jakby krucho - ucierane? Ślimaczki wyszły bardzo puszyste, co widać na ślicznych zdjęciach. Zrobiły się z nich takie różyczki :-)
OdpowiedzUsuńTo takie typowe ciasto "proszkowe, które wcale nie jest suche po upieczeniu i normalnie ma ksztalt slimaków, ale tutaj w foremkach do babeczek slimaczki wyszly rzeczywiscie bardziej podobne do rózyczek. Normalnie slimaczki piecze sie na blasze w sporej odleglosci od siebie, ale zalezalo mi, aby ta masa cynamonowa pozostala w srodku, wiec po upieczeniu wprawdzie bardzo urosly, ale nic sie z tej masy nie wylalo i gdy lekko opadly, cala masa cynamonowa wsiaknela do srodka nadajac im niesamowitego aromatu.
Usuń