18 grudnia 2022

4 świąteczne koktajle

W zasadzie nie są to świąteczne koktajle, ale doskonale sprawdzają się na każdą okazję. Wszystkie charakteryzują się lekkością i doskonałym smakiem, wynikającym z połączenia przecieru lub świeżego soku owocowego z szampanem, prosecco lub winem musującym. Wszystkie cztery powstały w północnych Włoszech, trzy z nich w Wenecji, w Harry's Bar, a twórcą Belliniego był właściciel baru Giuseppe Cipriani, spod którego reki wyszły nie tylko znane do dzśi na całym świecie koktajle, ale także np. carpaccio. Koktajl Puccini jest dziełem barmana Renato Hausmanna, również z Harry's Bar, podobnie jak koktajl Rossini. Koktajl Donizetti powstał natomiast w Bergamo.

Składniki:

Bellini:

  • 1/2 brzoskwini na osobę
  • prosecco, szampan lub wino  musujące
Donizetti:
  • 4 morele
  • 60 ml wytrawnego ginu
  • 10 ml amaro (włoski likier ziołowy)
  • 30 ml szampana
Puccini:
  • 40 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynki na osobę
  • 100 ml prosecco, szampana lub wina musującego
Rossini:
  • 3 truskawki na osobę
  • 125 ml prosecco na osobę
Bellini w Harry's Bar w Wenecji podawany jest w szklankach, jak oryginal.
Bellini                                                                                                                                        Oryginalny Bellini sklada sie z przecieranych bialych brzoskwin i szampana lub prosecco. Stosunek mieszania wynosi 1/4 brzoskwin do 3/4 prosecco. Aby uzyskać typowa korone zaleca sie uzyc mrozonego puree brzoskwiniowego i zimnego prosecco. Brzoskwinue (swieze lub z odcedzone z puszki) zblendowac, zamrozic a nastepnie zmieszac z zimnym wytrawnym szampanem, winem musujacym lub lub prosecco.


Donizetti
Morele pozbawic pestek, zblendowac, skladniki oprócz szampana wymieszac na lodzie. Przecedzic do kieliszka, dopełnic szampanem.

Puccini
Swiezo wycisniety, zimny sok z mandarynki wlac do kieliszka do szampana. Napełnic kieliszek zimnym winem musujacym, szampanem lub prosecco.

Rossini
Truskawki pozbawic szypulek i zblendowac. Kto chce, moze nieco oslodzic puree, dodajac do kazdych 3 truskawek po jednej plaskiej lyzeczce cukru lub odrobine soku z cytryny.
Przelozyc puree do shakera i wypelnic go do polowy lodem.
Dodac 125 ml prosecco. Ostroznie wymieszac prosecco z puree - nie wstrzasac ani nie mieszac za duzo.
Wlac koktajl do szklanki przez sitko i uzupełnic dodatkowym lykiem prosecco, aby koktajl musowal.

2 komentarze:

  1. Donizetti stworzony dla mnie :) Lubię takie ziołowe likiery jak Jagermeister czy Becherovka. Rzadko piję alkohol ze względu na duże ilości histaminy, ale od czasu do czasu lubię skosztować dobrego drinka lub likieru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie likier jest zbyt mocny dlatego dodaje do Donizettiego wermutu ;)

      Usuń