Uwielbiam świeże owoce na moich płatkach owsianych, ale czasami lubię też coś innego, na przykład tę tropikalną owsiankę. Banany i ananas posypane cukrem trzcinowym i karmelizowane na złocisty kolor, podane na ciepłych płatkach owsianych, sporządzonych z mleka kokosowego dla zachowania tropikalnego smaku, z pestkami granatu i płatkami kokosowymi to pożywne, zdrowe i pyszne śniadanie dla całej rodziny.
Składniki na 4 osoby:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 banany
- 1 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
- 3 czubate łyżki trzcinowego cukru
- nasiona z połowy granatu
- 3 czubate łyżki prażonego kokosa
- syrop klonowy
Gotowac w rondlu platki owsiane, mleko kokosowe i ekstrakt waniliowy przez ok. 5-6 minut ciagle mieszajac. Gdy platki zmiekna i zgestnieja odstawic z ognia, pokroic banany i ananasa i posypac cukrem trzcinowym. Podgrzac duza patelnie i smazyc ananasa i banany, raz obracajac az owoce sie zrumienia i skarmelizuja.Banany zajmuja nieco mniej czasu niż ananasy, wiec najpierw wyjac je z patelni i polozyc na talerzu, a następnie wyjac ananasa.
Podzielic platki owsiane na 3 lub 4 miski i nalozyc na wierzch kostki ananasa, banany, pestki granatu i prazony kokos.
Podawac z miodem lub syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz