7 września 2020

Zdrowa tropikalna owsianka

Uwielbiam świeże owoce na moich płatkach owsianych, ale czasami lubię też coś innego, na przykład tę tropikalną owsiankę. Banany i ananas posypane cukrem trzcinowym i karmelizowane na złocisty kolor, podane na ciepłych płatkach owsianych, sporządzonych z mleka kokosowego dla zachowania tropikalnego smaku, z pestkami granatu i płatkami kokosowymi to pożywne, zdrowe i pyszne śniadanie dla całej rodziny.

Składniki na 4 osoby:

  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 2 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 banany
  • 1 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
  • 3 czubate łyżki  trzcinowego cukru
  • nasiona z połowy granatu
  • 3 czubate łyżki prażonego kokosa
  • syrop klonowy 

Gotowac w rondlu platki owsiane, mleko kokosowe i ekstrakt waniliowy  przez ok. 5-6 minut ciagle mieszajac. Gdy platki zmiekna i zgestnieja  odstawic z ognia, pokroic banany i ananasa i posypac cukrem trzcinowym. Podgrzac duza patelnie i smazyc ananasa i banany, raz obracajac az owoce sie zrumienia i skarmelizuja.Banany zajmuja nieco mniej czasu niż ananasy, wiec najpierw wyjac  je z patelni i polozyc na talerzu, a następnie wyjac ananasa.


Podzielic platki owsiane na 3 lub 4 miski i nalozyc na wierzch kostki ananasa, banany, pestki granatu i prazony kokos.


Podawac z miodem lub syropem klonowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz