11 grudnia 2022

Ragout z gęsiego udka

Doskonałe danie nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Zamiast pieczonej gęsi - lekkie ragout z udka gęsiego ze smażonymi pieczarkami i aromatycznymi składnikami, które sprawiają, że jako dodatek wystarczy puree z ziemniaków.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 gęsie udka
  • 1 cebula
  • 125 g białych pieczarek
  • 125g brązowych pieczarek
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • warzywa do zupy
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina
  • olej z pestek winogron
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 1 czubata łyżka crème fraîche
  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łodygi dymki
  • kilka szalotek
  • cukier
  • trochę oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Rozgrzac piekarnik do 200° C.
Udka gesi oczyscic i przeciac w stawie. Cebule i warzywa do zupy pokroic na kawałki. Oderwac liscie pietruszki od lodyg, oczyscic pieczarki i odzielic korzonki od kapeluszy.
Na patelni rozgrzac olej z pestek winogron i smazyc udka gesi  w naczyniu zaroodpornym ze wszystkich stron na zloty kolor. Doprawic sola i pieprzem i dodac posiekane warzywa.

Nastepnie dodac lodygi pietruszki i korzonki pieczarek oraz koncentrat pomidorowa i wszystki krótko podsmazyc.  Zalac bulionem i bialym winem. Plyn powinien pokrywac udka do 2/3 wysokosci. Na koniec dodac liscie laurowe i rozmaryn.

Przykryc garnek zaroodporny z udkami  i wstawic do piekarnika na ok. 2 godziny. Po godzinie zmniejszyc temperature do 180° C.  piec tak dlugo, az udka beda miekkie i łatwo odchodzily od kosci. Wtedy wyjac je z plynu i odzielic mieso od kosci a bulion przecedzic przez sitko i wlac z powrotem do garnka. Dodac kawalki miesa, creme fraiche i maslo wymieszane z maka w równych czesciach az plyn nabierze odpowiedniej konsystencji. Odstawic garnek i trzymac na malym ogniu.

Pokroic glówki pieczarek, oczyscic szalotki, seler i dymke i równiez pokroic. Na patelni rozgrzac oliwe i usmazyc na niej pieczarki. Dodac pozostale przygotowane skladniki i równiez podsmazyc. Nastepnie dodac sól i odrobine cukru. Po 2-3 minutach dodac do miesa pieczarki z warzywami. 

Wszystko dusic jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dodac troche bulionu. Umyc i osuszyc liscie pietruszki i dodac do ragout.
Przygotowac np. puree ziemniaczane jako dodatek.

2 komentarze:

  1. Przeczytałam bardzo dokładnie (na każdym etapie lubię sobie wyobrażać, co to powstaje i jak może smakować). Korzonki pieczarek z dodatkami robią smak. A czemu dajesz 2 rodzaje pieczarek? Czy chodzi o wrażenia smakowe czy wizualne? W sumie nigdy nie robiłam nic z tych brązowych, bo u nas na wiosce to niektórzy nawet nie słyszeli o takich...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brazowe pieczarki maja lepszy aromat niz biale. Nie wiem wlasciwie, dlaczego stosuje obydwa rodzaje - kiedys mialam w domu brazowe ,ale za malo, wiec wyslalam syna do sklepu, ale kupil biale. Zrobilam wiec cos z bialych i brazowych i tak nam smakowalo, ze do tej pory stosuje i jedne i drugie :)

      Usuń