Bellini to klasyczny włoski koktajl z puree ze świeżej brzoskwini i szampana. Moja zimowa a zarazem świąteczna wersja to gruszkowy Bellini. Syrop gruszkowy z zimowymi przyprawami i imbirem można przygotować wcześniej. A do niego bezalkoholowy szampan, który jest idealną bezalkoholową alternatywą, a jeśli ktoś ma ochotę na wersję alkoholową, dodaje do niego szampana lub ginu.
Składniki:Domowy syrop gruszkowo-imbirowy (ok. 500 ml)
- 750 ml bezpośredniego soku gruszkowego
- 75 g cukru trzcinowego lub zwykłego
- 2 małe gruszki o twardym miąższu
- 15 g świeżego imbiru, pokrojonego w plasterki
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 6 kapsułek kardamonu
- 2 gwiazdki anyżu lub laska cynamonu
- 1/2 ekologicznej cytryny (sok i skórka)
Bellini:
- syrop gruszkowy
- szampan lub 2 cl ginu / bezalkoholowy szampan
Dekoracja /na szklankę:
- 1 plasterek gruszki
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 plasterek świeżego imbiru
- 1 gwiazdka anyżu lub laska cynamonu
- kostki lodu
Najpierw przygotowac syrop z gruszki i imbiru.
Sok gruszkowy zagotowac z cukrem trzcinowym w rondelku ciagle mieszajac, az cukier się rozpusci. Obrac gruszki, usunac gniazda nasienne i pokroic na polówki lub cwiartki.
Do soku dodac gruszki, plasterki imbiru, lodygi rozmarynu, nasiona kardamonu, gwiazdki anyżu oraz sok i skórke z cytryny i gotować wszystko do uzyskania syropu przez ok.15 minut na srednim ogniu, ciagle mieszajac.
Ostroznie wyjąc z syropu kawalki gruszek, przecedzic syrop i wlac ponownie do rondelka
Wlozyc gruszki z powrotem do syropu i wszystko zmiksowac recznym blenderem tak, aby ugotowane gruszki calkowicie polaczyly sie z syropem
Wlac syrop do czystej, wysterylizowanej butelki, zakrecic i pozostawic do calkowitego ostygniecia. Jesli po przyrzadzeniu koktajlu zostanie troche syropu, mozna go przechiwac w lodówce do 14 dni.
Przygotowac gruszkowe Bellini. Wlozyc kilka kostek lodu do duzego kieliszka, wlac 4 cl syropu gruszkowego i dla wariantu z alkoholem dodac szampana lub 3 cl ginu.
Do wariantu bezalkoholowego dodac bezalkoholowego szampana i obydwa warianty podac z duszonym plasterkiem gruszki, 1 plasterkiem swiezego imbiru, 1 galazka rozmarynu i gwiazdka anyzu.
Gruszkowego Bellini mozna wzbogacic smakowo (udusic jeszcze kilka kawalków gruszek w syropie) a nastepnie podac je do dojrzalych lub plesniowych serów Takie gruszki smakuja równiez z gulaszem z dziczyzny lub z pieczona gesia.
Cudowny i pyszny! A Twoja prezentacja jest naprawdę bajeczna <3
OdpowiedzUsuńCzasami mam troche czasu aby "dopracowac" zdjecie :)
UsuńDziekuje :)
Ależ to musi być pyszne! I pięknie "zaaranżowałaś: zdjęcie, aż chciałoby się usiąść przy tym stole, przekąsić i wychylić :-D
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubie w czasie swiat dodawac typowe swiateczne przypraw prawie do wszystkiego, robie nawet specjalna swiateczna musztarde :)
UsuńA koktajl swiateczny tez jest bardzo smaczy, bo gruszki z takimi przyprwami zawsze smakuja :)