14 grudnia 2022

Zimowy gruszkowy Bellini

Bellini to klasyczny włoski koktajl z puree ze świeżej brzoskwini i szampana. Moja zimowa a zarazem świąteczna wersja to gruszkowy Bellini. Syrop gruszkowy z zimowymi przyprawami i imbirem można przygotować wcześniej. A do niego bezalkoholowy szampan, który jest idealną bezalkoholową alternatywą, a jeśli ktoś ma ochotę na wersję alkoholową, dodaje do niego szampana lub ginu.

Składniki:

Domowy syrop gruszkowo-imbirowy (ok. 500 ml)

  • 750 ml bezpośredniego soku gruszkowego
  • 75 g cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 2 małe gruszki o twardym miąższu
  • 15 g świeżego imbiru, pokrojonego w plasterki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 6 kapsułek kardamonu
  • 2 gwiazdki anyżu lub laska cynamonu
  • 1/2 ekologicznej cytryny (sok i skórka)
Bellini:
  • syrop gruszkowy
  • szampan lub 2 cl ginu / bezalkoholowy szampan
Dekoracja /na szklankę:
  • 1 plasterek gruszki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 plasterek świeżego imbiru
  • 1 gwiazdka anyżu lub laska cynamonu
  • kostki lodu

Najpierw przygotowac syrop z gruszki i imbiru.
Sok gruszkowy zagotowac z cukrem trzcinowym w rondelku ciagle mieszajac, az cukier się rozpusci. Obrac gruszki, usunac gniazda nasienne i pokroic na polówki  lub cwiartki. 
Do soku dodac gruszki, plasterki imbiru, lodygi rozmarynu, nasiona kardamonu, gwiazdki anyżu oraz sok i skórke z cytryny i gotować wszystko do uzyskania syropu przez ok.15 minut na srednim ogniu, ciagle mieszajac.
Ostroznie wyjąc z syropu kawalki gruszek, przecedzic syrop i wlac ponownie do rondelka
Wlozyc gruszki z powrotem do syropu i wszystko zmiksowac recznym blenderem tak, aby ugotowane gruszki calkowicie polaczyly sie z syropem
Wlac syrop do czystej, wysterylizowanej butelki, zakrecic i pozostawic do calkowitego ostygniecia. Jesli po przyrzadzeniu koktajlu zostanie troche syropu, mozna go przechiwac w lodówce do 14 dni.

Przygotowac gruszkowe Bellini. Wlozyc kilka kostek lodu do duzego kieliszka, wlac 4 cl syropu gruszkowego i dla wariantu z alkoholem dodac szampana lub 3 cl ginu.
Do wariantu bezalkoholowego dodac bezalkoholowego szampana i obydwa warianty podac z duszonym plasterkiem gruszki, 1 plasterkiem swiezego imbiru, 1 galazka rozmarynu i gwiazdka anyzu.

Gruszkowego Bellini mozna wzbogacic smakowo (udusic jeszcze kilka kawalków gruszek w syropie) a nastepnie podac je do dojrzalych lub plesniowych serów  Takie gruszki smakuja równiez z gulaszem z dziczyzny lub z pieczona gesia.

4 komentarze:

  1. Cudowny i pyszny! A Twoja prezentacja jest naprawdę bajeczna <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami mam troche czasu aby "dopracowac" zdjecie :)
      Dziekuje :)

      Usuń
  2. Ależ to musi być pyszne! I pięknie "zaaranżowałaś: zdjęcie, aż chciałoby się usiąść przy tym stole, przekąsić i wychylić :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej lubie w czasie swiat dodawac typowe swiateczne przypraw prawie do wszystkiego, robie nawet specjalna swiateczna musztarde :)
      A koktajl swiateczny tez jest bardzo smaczy, bo gruszki z takimi przyprwami zawsze smakuja :)

      Usuń