20 sierpnia 2014

Sałatka z kurczakiem, białą rzodkwią i nerkowcami

Sałatka z kurczakiem to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań, jakie można podawać na obiad, kolację lub jako imprezową przekąskę. W tej sałatce smak kurczaka uzupełniają: biała rzodkiew, brokuły i orzechy nerkowca.


Składniki na 8 porcji:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • olej
  • 300 g brokułów (tylko małe różyczki)
  • pół białej rzodkwi
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 3  dymki
  • 100 g orzechów nerkowca bez dodatków
  • majonez
  • sól, pieprz
  • papryka
  • płatki chilli

Piersi z kurczaka smazyc w malej ilosci oleju, doprawic sola, pieprzem i paryka, nastepne dodac pokrojona w kostke cebule i dusic doprawiajac wszystko chili.
Rzodkiew obrac i pokroic w kostke, brokuly gotowac na parze, a najlepiej blanszowac, aby zachowaly kolor. Dymke pokroic, a orzechy przepolowic wzdluz. Ostudzonego kurczaka pokroic w kostke. Wszystkie wystudzone skladniki wymieszac w misce, doprawic majonezem albo kremem saltkowym.

Podawac ozdobiona kilkoma rózyczkami brokulów i orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz