14 grudnia 2019

Świąteczna pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa z mięsa  marynowanego na kwaśno, ze specjalnym sosem z rodzynkami, odrobiną czekolady i kruszonym pumperniklem to bardzo popularna i niezwykle smaczna reńska pieczeń  na kwaśno.
Przygotowanie zajmuje trochę czasu (lezy co najmniej 2 dni w marynacie), ale czekanie wynagradza niezwykły smak pieczeni.
Z czerwoną kapustą i dodatkami to idealna kompozycja na świąteczny obiad.

Składniki dla 6 osób:
  • 2,5 - 3 kg łopatki lub karkówki wołowej
  • 1 pęczek warzyw do zupy
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 750 ml czerwonego wina (Chianti lub Pinot Noir)
  • 250 ml czerwonego octu winnego
  • 100 ml białego octu winnego
  • 250 ml wody
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 goździków
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżka masła
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek szałwii
  • masło klarowane
  • olej słonecznikowy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, szczypta cukru
  • 2-3 łyżki rodzynek namoczonych w  wodzie 
  • 2 duże kromki pumpernikla
  • kawałek gorzkiej czekolady
  • czerwony ocet  balsamiczny

Podstawa dobrego smaku pieczeni jest marynata. Obrac cebule i warzywa do zupy, nastepnie pokroic na male kawalki. Do duzego naczynia wlac polowe wina, wode i ocet, dodac warzywa, pieprz, gozdziki i i liscie laurowe. Gotowac  na wolnym ogniu przez 10 minut, nastepnie ostudzic.
Wlozyc mieso do torby plastikowej, zalac marynata, szczelnie zamknac, wlozyc torbe do miski i wstawic do lodówki.
Marynowac mieso przez co najmniej 2 dni, obracajac dwa razy dziennie.

W dniu przygotowania wyjac mieso z torby i dobrze wysuszyc papierowym recznikiem. 
Marynate przecedzic  przez sito zbierając plyn, warzywa i przyprawy. Podgrzac troche klarowanego masla i oleju slonecznikowego w duzym garnku, podsmazyc mieso ze wszystkich stron i posolic. 
Wyjac pieczen z garnka i wlozyc warzywa z marynaty. Dodac koncentrat pomidorowy,  odrobine cukru, wymieszac  i smazyc przez chwile, nastepnie dolac plyn marynaty, reszte czerwonego wina i ziola. 
Wlozyc mieso z powrotem do garnka,  dodac kawalek masla, przykryc pokrywka i dusic na  wolnym ogniu co najmniej 2 godziny. 
Mozna tez upiec w piekarniku, pierwsza godzine w temp. 200° C, druga w temp. 160° C.

Gdy pieczen bedzie gotowa, przecedzic  sos przez sito i zagotowac.
Posiekac drobno pumpernikiel, najlepiej w robcie kuchennym, dodac do sosu wraz  z namoczonymi w wodzie rodzynkami. i kawalkiem gorzkiej czekolady. Poczekac chwile, az  wszystko sie przegryzie i doprawic octem balsamicznym i sola.
Zamiast pumpernikla mozna uzyc 2-3 pierniczki.

Kawalki pieczeni podawac z sosem i ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz