Pieczeń wołowa z mięsa marynowanego na kwaśno, ze specjalnym sosem z rodzynkami, odrobiną czekolady i kruszonym pumperniklem to bardzo popularna i niezwykle smaczna reńska pieczeń na kwaśno.
Przygotowanie zajmuje trochę czasu (lezy co najmniej 2 dni w marynacie), ale czekanie wynagradza niezwykły smak pieczeni.
Z czerwoną kapustą i dodatkami to idealna kompozycja na świąteczny obiad.
- 2,5 - 3 kg łopatki lub karkówki wołowej
- 1 pęczek warzyw do zupy
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 750 ml czerwonego wina (Chianti lub Pinot Noir)
- 250 ml czerwonego octu winnego
- 100 ml białego octu winnego
- 250 ml wody
- 10 ziaren pieprzu
- 5 goździków
- 5 liści laurowych
- 1 łyżka masła
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka gałązek szałwii
- masło klarowane
- olej słonecznikowy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, szczypta cukru
- 2-3 łyżki rodzynek namoczonych w wodzie
- 2 duże kromki pumpernikla
- kawałek gorzkiej czekolady
- czerwony ocet balsamiczny
Wlozyc mieso do torby plastikowej, zalac marynata, szczelnie zamknac, wlozyc torbe do miski i wstawic do lodówki.
Marynowac mieso przez co najmniej 2 dni, obracajac dwa razy dziennie.
W dniu przygotowania wyjac mieso z torby i dobrze wysuszyc papierowym recznikiem.
Marynate przecedzic przez sito zbierając plyn, warzywa i przyprawy. Podgrzac troche klarowanego masla i oleju slonecznikowego w duzym garnku, podsmazyc mieso ze wszystkich stron i posolic.
Wyjac pieczen z garnka i wlozyc warzywa z marynaty. Dodac koncentrat pomidorowy, odrobine cukru, wymieszac i smazyc przez chwile, nastepnie dolac plyn marynaty, reszte czerwonego wina i ziola.
Wlozyc mieso z powrotem do garnka, dodac kawalek masla, przykryc pokrywka i dusic na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny.
Mozna tez upiec w piekarniku, pierwsza godzine w temp. 200° C, druga w temp. 160° C.
Marynate przecedzic przez sito zbierając plyn, warzywa i przyprawy. Podgrzac troche klarowanego masla i oleju slonecznikowego w duzym garnku, podsmazyc mieso ze wszystkich stron i posolic.
Wyjac pieczen z garnka i wlozyc warzywa z marynaty. Dodac koncentrat pomidorowy, odrobine cukru, wymieszac i smazyc przez chwile, nastepnie dolac plyn marynaty, reszte czerwonego wina i ziola.
Wlozyc mieso z powrotem do garnka, dodac kawalek masla, przykryc pokrywka i dusic na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny.
Mozna tez upiec w piekarniku, pierwsza godzine w temp. 200° C, druga w temp. 160° C.
Gdy pieczen bedzie gotowa, przecedzic sos przez sito i zagotowac.
Posiekac drobno pumpernikiel, najlepiej w robcie kuchennym, dodac do sosu wraz z namoczonymi w wodzie rodzynkami. i kawalkiem gorzkiej czekolady. Poczekac chwile, az wszystko sie przegryzie i doprawic octem balsamicznym i sola.
Zamiast pumpernikla mozna uzyc 2-3 pierniczki.
Kawalki pieczeni podawac z sosem i ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz