9 grudnia 2022

Bezglutenowe ciastka gryczane z orzechami i z czekoladą

Bezglutenowe ciasteczka (cookies), które zawdzięczają swój niezwykły smak mące gryczanej, czekoladzie i orzechom. Dodatkową zaletą ich ciasta jest fakt, że można go zamrozić w formie rolki i przechowywać w lodówce do miesiąca, a w razie potrzeby pokroić w plasterki i upiec w ciągu kilkanastu minut.


Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 125 g ciemnej (od 60% zawartości kakao) kuwertury
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 300 g nierafinowanego cukru trzcinowego lub innego cukru
  • 220 g masła w temperaturze pokojowej
  • 5 g Fleur de Sel lub normalnej soli
  • 2 g cynamonu
  • 2 jajka
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 125 g (jasnej lub ciemnej) mąki ryżowej
  • 110 g mąki gryczanej

Posiekac kuwerture, uprazyc całe orzechy laskowe i posiekane migdaly na patelni lub w piekarniku. Grubo posiekac orzechy i odlozyc po 30 g kazdego skladnika do dekoracji.

Wlozyc cukier, maslo, sól i cynamon do miski robota kuchennego lub do miksera elektrycznego i ubic na puszysta mase, nastepnie dodac jajka.

Wymieszac skrobie, make ryzowa i gryczana i dodac do ciasta. Ubic wszystko, az powstanie gladkie i pozbawione grudek ciasto.
Dodac posiekana kuwerture, orzechy i migdaly i wszystko wymieszac. Ciiasto odstawic do lodówki na co najmniej 30 minut.

Rozgrzac piekarnik do 190° C i wylozyc blache do pieczenia papierem. Ciasto ukladać porcjami w wystarczajacych odstepach na blasze za pomoca galki do lodów albo lyzki. Poniewaz czas pieczenia zalezy w duzej mierze od wielkosci ciastek, z podanej ilosci skladników wyrobic 16 kulek po 70 g.
Ciastka pieczemy najpierw ok. 7 minut, nastepnie obnizamy temperature do 170° C i pieczemy jeszcze przez 10 minut.  Wyjac  ciastka z piekarnika i jeszcze gorace posypac posiekana kuwertura, orzechami laskowymi i migdalami. Kto chce bardziej wyrafinowany smak, moze równiez dodac kilka platków fleur de sel (soli)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz