Przepis, który poznałam w Hiszpanii, zaskoczył mnie, ale i zachwycił. Niezwykłe krokiety na aperitif, składające się z jaj przepiórczych (mogą to być również małe, normalne jajka), karmelizowanej cebuli i pasty pigwowej. Świetnie komponuje się z tym sos ze słodkiej papryki piquillo (dostępny również w Polsce). Trochę pracochłonne, ale doskonała przekąska i hit na każdej imprezie.
Składniki:
- 2 tuziny jaj przepiórczych
- 50 g pasty pigwowej*
- 2 duże cebule
- 30 g cukru
- 100 ml białego wina
- 1/2 litra mleka
- 75 g mąki
- 75 g masła
- mąka do panierowania
- jajko do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- oliwa z oliwek
Sos paprykowy
- 1 słoik (ok.150 g) papryki piquillo**
- 75 g cukru
- oliwa z oliwek
- sól
* Pasta pigwowa - przepis TUTAJ
** Papryka piquillo to odmiana slodkiej papryki o niewielkich, trójkatnych owocach. Jest delikatna w smaku i bardzo aromatyczna. Nadaje sie do pieczenia, faszerowania i wekowania. Moze byc uprawiana w doniczkach. Jest równiez dostepna w Polsce, swieza, w puszkach lub w sloikach.
Jajka przepiórcze gotowac w osolonej wodzie i odrobinie octu przez ok.10 minut. Odsaczyc i ostudzic na tyle, zeby móc je obrac.
W tym czasie podsmazyc posiekana cebule na duzym ogniu z odrobina soli az zacznie sie rumienic, wtedy na duzym ogniu karmelizowac ja cukrem i bialym winem. Odstawic do ostygniecia.
Roztapiamy masło, mieszajac dodajemy make, potem mleko i mieszamy bez przerwy, az do uzyskania beszamelu, nastepnie dodajemy karmelizowana cebule, mieszamy wszystko i ostawiamy do ostudzenia.
Ostudzone jajka obieramy. Jesli bardzo swieze jajka nie beda po obraniu gladkie, nie musimy sie przejmowac, krokiety beda mialy i tak forme nuggetsów.
Przeciac jajka wzdluz na pói i polozyc na wierzch troche pasty pigwowej i troche beszamelu z cebula. Przykryc druga polowa jajka. W ten sposób przyrzadzamy wszystkie jajka.
Nastepnie wokól kazdego jajka nalozyc więcej beszamelu, jajko nie musi miec idealnie owalnego ksztaltu i beszamel nie musi go wszedzie pokrywac.
Panierowac kazde jajko w mace, jajku i bulce tartej i smazyc na glebokim, goracym oleju az uzyskaja zloty kolor.
Jesli bedziemy smazyc je pózniej, mozna je przechowywac w lodówce albo nawet w zamrazarce.
Na koniec robimy sos paprykowy. Papryczki piquillo albo inna slodka papryke gotowac z cukrem i bulionem na malym ogniu ok. 10 min. Zblendowac.
Taki sos jest dodatkiem do wielu potraw, wysmienicie smakuje m.in. z kozim serem.
Swieze krokiety podajemy z sosem paprykowym lub innym ulubionym sosem.
Świetnie prowadzisz blog. Smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje! Jestem tez fanem Twoich przepisów.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na jajka 😍
OdpowiedzUsuńDziekuje! Powstal z przypadku, ale czesto do niego wracamy...
OdpowiedzUsuń