Mangold to w Polsce stosunkowo mało znane warzywo, a szkoda. Jego liście można przygotować jak szpinak, jako sałatkę lub gołąbki, a łodygi jak szparagi lub fasolkę szparagową. Stanowią również doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju zapiekanek czy tart. W wypadku tej tarty można go oczywiście zastąpić innym warzywem, tawsze będzie dobrze smakować.
Składniki na foremkę Ø 19 cm:
- 120 g mąki
- 1/2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 40 g masła
- 5 łyżek mleka
Nadzienie:
- 5-6 liści mangoldu
- 1 papryka
- 1,5 jajka
- 50 ml kwaśnej śmietany
- 30 g koziego sera
- 3-4 łyżki mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- tarty ser (np. ementaler)
- 1 łyżka orzeszków piniowych
Papryke i ogonki lisciowe mangoldu smazyc na oliwie, po paru minutach dodac liscie magoldu.
Piec ciasto ok. 10 min. w temp. 200° C
Nastepnie dodac warzywa i sos, posypac tartym serem i orzeszkami piniowymi.
Piec nastepnych 20 -25 min. w tej samej temperaturze.
Pozostawic chwile do ostygniecia przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz