24 czerwca 2014

Tarta z papryką i mangoldem

Mangold to w Polsce stosunkowo mało znane warzywo, a szkoda. Jego liście można przygotować jak szpinak, jako sałatkę  lub gołąbki, a łodygi jak szparagi lub fasolkę szparagową. Stanowią również doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju zapiekanek czy tart. W wypadku tej tarty można go oczywiście zastąpić innym warzywem, tawsze będzie dobrze smakować.


Składniki na foremkę Ø 19 cm:
  • 120 g mąki
  • 1/2  jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g masła
  • 5 łyżek mleka
Nadzienie:
  • 5-6 liści mangoldu 
  • 1 papryka
  • 1,5 jajka
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 30 g  koziego sera
  • 3-4 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tarty  ser (np. ementaler)
  • 1 łyżka orzeszków piniowych

Jajko roztrzepac, polowe uzyc do ciasta (reszta bedzie do sosu). Do jajka dodac make, sól, mleko i maslo i ugniesc ciasto, zapakowac w folie i odstawic na 20 min. do lodówki. Pozostala polówke jajka roztrzepac z calym jakiem, dodac smietane, kozi ser, mleko, przyprawy i wszystko dokladnie wymieszac. Papryke pokroic w kostki, mangold w paski o szer 0,5-1 cm. 
Papryke i ogonki lisciowe mangoldu smazyc na oliwie, po paru minutach dodac liscie magoldu.


Foremke nasmarowac maslem, posypac maka, i rozlozyc na niej rozwalkowane cienko ciasto (dno i boki).  Dno nakluc widelcem.
Piec ciasto ok. 10 min. w temp. 200° C
Nastepnie dodac warzywa i sos, posypac tartym serem i orzeszkami piniowymi.
Piec nastepnych 20 -25 min. w tej samej temperaturze.

Pozostawic chwile do ostygniecia przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz