Składniki na 3 małe słoiki:
- 350 g cukinii
- 200 g bakłażana
- 3 papryki, czerwona / pomarańczowa
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- rozmaryn, tymianek
- sól, pieprz
- 400 g orzechów nerkowca
Warzywa pokroic w drobna kostke i umiescic w naczyniu do pieczenia. Dodac oliwe, ocet, ziola, sól, pieprz i wszystko razem wymieszac. Grillowac lub piec w piekarniku w temp. 220° C przez ok. 20-30 minut, az warzywa beda miekkie.
Zblendowac warzywa bez plynu, który sie zebral w foremce, dodac orzechy nerkowca i wszystko jeszcze raz dobrze zmiksowac. Doprawic w razie potrzeby sola i pieprzem.
Smakuje doskonale jako pasta do chleba, ale nie tylko...
Paste mozna tez stosowac jako dip do nachos, jako sos do makaronu, a nawet do zapiekanek albo pizzy.
Danie Dnia na Smakerze 22.09.2020 TUTAJ
Jakie piękne te zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziekuje!. A pasta jeszcze smaczniejsza :)
Usuń