30 lipca 2020

Pasta z grillowanych warzyw

Podstawą tej doskonałej pasty są grillowane warzywa w stylu ratatouille – cukinia, bakłażan, papryka, pomidory i cebula. Jako środka wiążącego użyłam orzechów nerkowca, dzięki czemu pasta jest cudownie kremowa.


Składniki na 3 małe słoiki:
  • 350 g cukinii
  • 200 g bakłażana
  • 3 papryki, czerwona / pomarańczowa
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • rozmaryn, tymianek
  • sól, pieprz
  • 400 g orzechów nerkowca

Warzywa pokroic w drobna kostke i umiescic w naczyniu do pieczenia. Dodac oliwe, ocet, ziola, sól, pieprz i wszystko razem wymieszac. Grillowac lub piec w piekarniku w temp. 220° C przez ok. 20-30 minut, az warzywa beda miekkie.
Zblendowac warzywa  bez plynu, który  sie zebral w foremce, dodac orzechy nerkowca i wszystko jeszcze raz dobrze zmiksowac. Doprawic w razie potrzeby sola i pieprzem.

Smakuje doskonale jako pasta do chleba, ale nie tylko...

Paste mozna tez stosowac jako dip do nachos, jako sos do makaronu, a nawet do zapiekanek albo pizzy.



Danie Dnia na Smakerze 22.09.2020 TUTAJ

2 komentarze: