5 grudnia 2020

Pierś z kaczki w sosie z grzanego wina

Kaczka to klasyk na święta, sos z czerwonego wina pasuje do niej doskonale. Sos z czerwonego wina wzbogacony cynamonem, kardamonem i skórką pomarańczy nadaje potrawie szczególnie świątecznej nuty. 


Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z piersi kaczki
  • sól morska
  • pieprz
  • olej arachidowy
Sos:
  • 2 ząbki czosnku (ze skórką)
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 goździki
  • 1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 l czerwonego wina
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 50 g masła
  • sól morska

Czosnek przekroic na pól, tymianek umyc i osuszyc. Skórke pomaranczy pokroic w paski. W rondelku wymieszac czosnek, tymianek, przyprawy, skórke pomaranczy, cukier i czerwone wino i gotowac na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie zdjac z ognia i odstawic na kolejne 20 minut.
Wymieszac skrobie kukurydziana z 2 lyzkami wody. Wywar z grzanego wina przecedzic przez sito i ponownie zagotowac. Dodac skrobie i zagescic sos. Trzepaczka wymieszac z maslem i doprawic sos sola morska.

Podczas gdy sos sie gotuje, umyc filety z piersi kaczki, osuszyc  i naciac skóre na ksztalt rombów. Doprawic sola morska i pieprzem. Na patelni rozgrzac troche oleju arachidowego i smazyc filety od strony skóry przez 5 minut. Odwrócic i smazyc przez 5 minut po drugiej stronie. Wyjac i pozostawic pod przykryciem przez 10 minut w piekarniku.

Filety pokroic w plastry, ulozyc na 4 podgrzanych talerzach i polac sosem. Podawac z ulubionymi dodatkami, np. z grillowanymi ziemniakami.


Danie Dnia na Smakerze 01.01.2021  TUTAJ

2 komentarze: