Kaczka to klasyk na święta, sos z czerwonego wina pasuje do niej doskonale. Sos z czerwonego wina wzbogacony cynamonem, kardamonem i skórką pomarańczy nadaje potrawie szczególnie świątecznej nuty.
- 4 filety z piersi kaczki
- sól morska
- pieprz
- olej arachidowy
Sos:
- 2 ząbki czosnku (ze skórką)
- 1/2 pęczka tymianku
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 goździki
- 1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
- 3 liście laurowe
- 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 1/2 l czerwonego wina
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 50 g masła
- sól morska
Czosnek przekroic na pól, tymianek umyc i osuszyc. Skórke pomaranczy pokroic w paski. W rondelku wymieszac czosnek, tymianek, przyprawy, skórke pomaranczy, cukier i czerwone wino i gotowac na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie zdjac z ognia i odstawic na kolejne 20 minut.
Wymieszac skrobie kukurydziana z 2 lyzkami wody. Wywar z grzanego wina przecedzic przez sito i ponownie zagotowac. Dodac skrobie i zagescic sos. Trzepaczka wymieszac z maslem i doprawic sos sola morska.
Podczas gdy sos sie gotuje, umyc filety z piersi kaczki, osuszyc i naciac skóre na ksztalt rombów. Doprawic sola morska i pieprzem. Na patelni rozgrzac troche oleju arachidowego i smazyc filety od strony skóry przez 5 minut. Odwrócic i smazyc przez 5 minut po drugiej stronie. Wyjac i pozostawic pod przykryciem przez 10 minut w piekarniku.
Filety pokroic w plastry, ulozyc na 4 podgrzanych talerzach i polac sosem. Podawac z ulubionymi dodatkami, np. z grillowanymi ziemniakami.
Danie Dnia na Smakerze 01.01.2021 TUTAJ
Kaczuszka palce lizać. 😋
OdpowiedzUsuńDziekuje! U nas bez kaczki nie ma swiat :)
OdpowiedzUsuń