Doskonały sernik na zimno, delikatny smak zawdzięcza jogurtowi. Zamiast brzoskwiń można wybrać inne owoce sezonowe.
Składniki na tortownicę Ø 24 cm:
- 200 g herbatników lub biszkoptów
- 75 g masła
- 750 g twarogu / serka homogenizowanego
- 500 ml chudego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy
- sok z 1 cytryny
- żelatyna
- 3/4 kg brzoskwin lub brzoskwinie w puszce
- owoce do dekoracji
Namoczyc zelatyne, w tym czasie twaróg mieszamy z jogurtem, dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Wycisnieta zelatyne rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy do niej lyzke masy serowej a nastepnie wlewamy do naczynia z masa serowa.
Brzoskwinie kroimy na male kawalki (kilka pozostawiamy do dekoracji) mieszamy z masa serowa i wlewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki.
Brzoskwinie kroimy na male kawalki (kilka pozostawiamy do dekoracji) mieszamy z masa serowa i wlewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki.
Po wyjeciu z lodówki dekorujemy owocami i ewentualnie zalewamy je galaretka.
Sernik nalezy przechowywac caly czas w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz