2 maja 2014

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Doskonały sernik na zimno, delikatny smak zawdzięcza jogurtowi. Zamiast brzoskwiń można wybrać inne owoce sezonowe.


Składniki na tortownicę  Ø 24 cm:
  • 200 g herbatników  lub  biszkoptów
  • 75 g  masła
  • 750 g twarogu / serka homogenizowanego
  • 500 ml chudego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny
  • żelatyna
  • 3/4 kg brzoskwin lub brzoskwinie w puszce
  • owoce do dekoracji

Pokruszyc herbatniki, dodac do nich plynne maslo, dobrze  wymieszac i wylozyc tortownice masa herbatnikowa. Wstawic do lodówki.

Namoczyc zelatyne, w tym czasie twaróg mieszamy z jogurtem, dodajemy cukier, cukier  waniliowy i sok z cytryny. Wycisnieta zelatyne rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy  do niej lyzke  masy  serowej  a nastepnie wlewamy do naczynia  z masa serowa. 
Brzoskwinie kroimy na male kawalki (kilka pozostawiamy do dekoracji) mieszamy z masa serowa i wlewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki.


Po wyjeciu z lodówki dekorujemy owocami i ewentualnie zalewamy je galaretka.

Sernik nalezy przechowywac caly czas w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz