1 kwietnia 2019

Kolorowa tarta

Bardzo prosta i niezwykle dekoracyjna tarta z kolorowej marchewki i cukinii. Im więcej kolorów użyjemy np. fioletowej, żółtej lub białej marchewki i żółtej cukinii obok zielonej, tym ciekawiej będzie to wyglądać. Ukoronowaniem jest masa serowa z 3 rodzajów sera i świeżego oregano.

Składniki na foremkę Ø 24 cm:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 350 g sera ricotta 
  • 80 g parmezanu
  • 130 g mozzarelli
  • 2 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka świeżego oregano 
  • 4 kolorowe marchewki 
  • 2 cukinie

Jesli robimy wlasne ciasto, wystarczy plat na okragla foremke Ø 24 cm, jesli stosujemy gotowe ciasto, postepowac wg. przepisu i nastepnie wylozyc ciastem foremke i jej brzegi, zbedne kawalki odciac. Na wierzch polozyc papier do pieczenia i umiescic na nim jakis ciezar (sucha fasole, ryz itp.) aby ciasto wyroslo w miare równe. 
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180° C przez 15-20 minut, nastepnie usunac pergamin  wraz z obciazeniem i odstawic do ostudzenia. 
Przygotowac nadzienie - w sredniej misce wymieszac jajka, ser ricotta, starty parmezan i starta gałke muszkatołowa. Dodac szczypte soli. mozarelle pokrojona w kostki i świeze oregano. Mieszac tak dlugo, az powstanie gladka masa i wylozyc nia wystudzone ciasto tarty.
Pokroić cukinie i marchewke wzdluz na mozliwie cienkie plastry., umiescic je w misce i podgrzac 1 minute w mikrofalówce, aby byly dostatecznie miekkie i nie lamaly sie w czasie zwijania.
Pierwszy dlugi kawalek warzywa zwinac w rulonik, nastepnie owinac wokól niego 2-3 nastepne plasterki, aby powstalo cos w rodzaju rózy.
Umiescic pierwszy kawalek warzywa w srodku tarty, nastepne wokól niego w ruchu spiralnym. 
Posmarowac wierzch warzyw oliwa z oliwek i piec tarte w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 50 minut.

4 komentarze:

  1. No to to jest dzieło sztuki! To chyba tylko Martik mógłby się porwać na coś takiego :-D I u nas (chyba, może w dużym mieście) nie ma takich kolorów marchewki. Myślę, że w Słowenii tez nie. Ale zobaczyć warto. Buźka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, kolorowa marchew mozna uprawiac w ogródku, jest bardzo przydatna w kuchni, nie tylko pod wzgledem estetycznym, ale i smakowym.
      http://www.e-ogrodek.pl/a/kolorowa-marchew-jak-ja-uprawiac-i-jakie-ma-zastosowania-19269.html

      Usuń
  2. Przepiękna aż szkoda jeść. Nic tylko strzelać foty

    OdpowiedzUsuń