Składniki na foremkę Ø 24 cm:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 350 g sera ricotta
- 80 g parmezanu
- 130 g mozzarelli
- 2 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżego oregano
- 4 kolorowe marchewki
- 2 cukinie
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180° C przez 15-20 minut, nastepnie usunac pergamin wraz z obciazeniem i odstawic do ostudzenia.
Przygotowac nadzienie - w sredniej misce wymieszac jajka, ser ricotta, starty parmezan i starta gałke muszkatołowa. Dodac szczypte soli. mozarelle pokrojona w kostki i świeze oregano. Mieszac tak dlugo, az powstanie gladka masa i wylozyc nia wystudzone ciasto tarty.
Pokroić cukinie i marchewke wzdluz na mozliwie cienkie plastry., umiescic je w misce i podgrzac 1 minute w mikrofalówce, aby byly dostatecznie miekkie i nie lamaly sie w czasie zwijania.
Pierwszy dlugi kawalek warzywa zwinac w rulonik, nastepnie owinac wokól niego 2-3 nastepne plasterki, aby powstalo cos w rodzaju rózy.
Umiescic pierwszy kawalek warzywa w srodku tarty, nastepne wokól niego w ruchu spiralnym.
Posmarowac wierzch warzyw oliwa z oliwek i piec tarte w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 50 minut.
No to to jest dzieło sztuki! To chyba tylko Martik mógłby się porwać na coś takiego :-D I u nas (chyba, może w dużym mieście) nie ma takich kolorów marchewki. Myślę, że w Słowenii tez nie. Ale zobaczyć warto. Buźka!
OdpowiedzUsuńMarzyniu, kolorowa marchew mozna uprawiac w ogródku, jest bardzo przydatna w kuchni, nie tylko pod wzgledem estetycznym, ale i smakowym.
Usuńhttp://www.e-ogrodek.pl/a/kolorowa-marchew-jak-ja-uprawiac-i-jakie-ma-zastosowania-19269.html
Przepiękna aż szkoda jeść. Nic tylko strzelać foty
OdpowiedzUsuńJedzenie chyba jednak bardziej sie oplaca :)
Usuń