13 listopada 2020

Kurczak z mandarynkami, koprem włoskim i uozo

Danie z kuchni izraelskiej, ale znane w oryginalnej wersji z cytryną zamiast mandarynek. Dzięki temu daniu można poczuć smaki Bizantyjczyków, głównie aromaty, które Żydzi sefardyjscy przywieźli ze sobą do Izraela - anyżowy smak ouzo łączy się idealnie z zapachem kopru włoskiego. Bardzo aromatyczna i niezbyt skomplikowana potrawa, powstaje na wzór dań jednogarnkowych w foremce do pieczenia.  


Składniki na 4 porcje:
  • 4 udka lub cały kurczak
  • 400 g mandarynek
  • 2 główki kopru włoskiego po 250 g
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 cytryny
  • 100 ml ouzo, raki lub pernod
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3  łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 1/4 pęczka pietruszki

Umyc udka kurczaka i osuszyc, alternatywnie podzielic kurczaka na 8 czesci. Mandarynki pokroic ze skórka na plasterki o grubosci 5 mm. Przekroic koper wzdłuz na pól i polówki na cwiartki. Zmiazdzyc nasiona kopru w mozdzierzu.
Przygotowac marynate, wycisnac pól pomaranczy i pól cytryny. Wymieszac sok z ouzo, 4 lyzkami oliwy z oliwek, 2 lyzkami musztardy miodowej, 2 lyzeczkami pieprzu, 3 lyzeczkami soli i 3 lyzkami cukru trzcinowego. 
Wymieszac kurczaka, koper wloski i mandarynki razem w duzej misce, posypac 1 lyzka lisci tymianku i 3 lyzkami pokruszonych nasion kopru wloskiego i zalac marynata. Przykryc i odstawic na kilka godzin do lodówki.
Nastepnie ulozyc udka kurczaka z koprem wloskim, plastrami mandarynek i marynata w zaroodpornym naczyniu i piec przez ok. 40-45 minut. W miedzyczasie posiekac natke pietruszki.

Wyjac foremke z piekarnika. Odlac sos i zredukowac go troche w rondelku na duzym ogniu. Kurczaka polac sosem i posypac siekana natka pietruszki. Podac z ryzem lub innymi dodatkami.

7 komentarzy:

  1. Musi być niezwykle aromatyczny... Ale moje syfuty by nie zjadły - anyżkowe posmaki nie cieszą się uznaniem u tych barszczożerców :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna dopasowac inny smak. Mnie najbardziej w kuchni fascynuje improwizacja i odkrywanie nowych polaczen smakowych, które sprawiaja, ze potrawa nabiera "osobowosci" :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziekuje! Musze czesciej tu zagladac :)

      Usuń
    2. No ja wpadam od czasu do czasu, chociaż właśnie tego czasu ostatnio miałam mało. Teraz łapię przedświąteczny oddech 😉

      Usuń