Istnieje wiele przepisów na kotleciki z soczewicy, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają one jednak mąkę, najczęściej pszenną i jajka, a przed smażeniem panieruje się je w bułce tartej, co powoduje, że pochłaniają dużą ilość tłuszczu. Moje eksperymenty wykazały, że da się zrobić kotlety bez mąki, jajek i bułki tartej. Co więcej, nie trzeba nawet gotować soczewicy, jeśli przed użyciem namoczymy ją co najmniej 2-3 godziny i będziemy smażyć kotleciki pod przykryciem. Oczywiście kto woli, może dodać jajko, mąkę (lepiej orkiszową) lub ugotować soczewicę, wszystko zależy od preferencji i przyzwyczajeń.
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała marchewka
- posiekana świeża pietruszka lub kolendra
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- kumin (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Soczewice moczymy w wodzie przez co najmniej 2-3 godziny, nastepnie odcedzamy wode i wkladamy soczewice do blendera. Dodatkami do ktlecików sa: tarta marchewka, drobno pokrojona szalotka i czosnek oraz posiekana pietruszka. Poza tym dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, a kto chce nadac kotlecikom orientalnego smaku moze równiez dodac kuminu albo kolendry.
Wszystkie skladniki blendujemy na jednolita mase, formujemy z niej kotleciki i smazymy na srednim ogniu pod przykryciem. Po usmazeniu wykladamy je na papierowy recznik, aby usunac zbedna ilosc tluszczu.
Kotleciki z soczewicy maja róznorodne zastosowanie - jako kotlety do glównego dania, mozna je spozywac z róznego rodzaju dipami lub surówkami, albo jako bezmiesne burgery.
Super pomysł! Odpada gotowanie soczewicy, która niemal zawsze mi się rozgotowuje! A bez glutenu będą dobre dla Martika :-)
OdpowiedzUsuńMarzyniu, czerwona soczewice gotuje 10-12 minut, nie dluzej, wtedy jest w sam raz. Soczewica jest dobra dla kazdego, gdyz jest bardzo zdrowa.
UsuńBardzo zacny przepis! Smakowicie się zapowiada i do tego niskokaloryczny. Przepis sobie zapisuję 🙂
OdpowiedzUsuńPolecam, gdyz jest takze szybki i zdrowy.
Usuń