Potrawy jednogarnkowe mogą być przygotowane z szerokiej gamy składników - tak jak tutaj jako wariant czysto warzywny, jako danie z ryżem lub makaronem, z mięsem lub rybą lub bez. Bataty z serem feta to pyszne i lekkie warzywne danie Mleko kokosowe i kurkuma dodają mu egzotycznego smaku.
Składniki na 4 porcje:
- 760 g słodkich ziemniaków
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 limonki
- 30 g imbiru
- 1 papryczka chili
- 200 ml wody
- 100 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 200 g sera feta
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta mielonego kardamonu
- szczypta mielonych goździków
- 1/2 pęczka pietruszki
Cebule obrac i pokroic w drobna kostke, imbir zetrzec na tarce. Oczyscic i wydrazyc papryczke chili, a nastepnie pokroic w drobne paski. Slodkie ziemniaki obrac ze skórki, pokroic w plasterki o grubosci ok. 5-7 mm, a nastepnie pokroic na cwiartki. Pieczarki oczyscic i pokroic w plastry o grubosci 5-7 mm. Wycisnac pól limonki, zebrac sok i odstawic na pózniej. Umyc i grubo posiekac natke pietruszki.
Na patelni rozgrzac olej roślinny i podsmazyc w nim cebule i chili. Dodac pieczarki i starty imbir. Całosc smazyc ok. 4-5 minut, na koniec dodac bataty i przyprawy i zalac woda i mlekiem kokosowym.
Gotowac na wolnym ogniu ok. 7–10 minut.
Doprawic do smaku sokiem z limonki i na koniec dodac pokruszony ser feta. Mozna go dodac podczas gotowania (wtedy ser topi sie i wiaze sos do kremowej konsystencji) lub po prostu posypac nim danie przed podaniem.
Danie podajemy posypane posiekana pietruszka i serem feta, jesli wczesniej go nie dodalismy.
Ależ to wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDzieki! :)
UsuńTo dopiero musi smakować, pyszne połączenie :-)
OdpowiedzUsuńNajlepsze dania powstaja z przypadkowych polaczen.
UsuńDziekuje! :)
Bardzo lubie takie dania, pycha!
OdpowiedzUsuńTo prawda, nie zawsze musi byc mieso...
UsuńDziekuje! :)