6 listopada 2020

Bataty z patelni z serem feta

Potrawy jednogarnkowe mogą być przygotowane z szerokiej gamy składników - tak jak tutaj jako wariant czysto warzywny, jako danie z ryżem lub makaronem, z mięsem lub rybą lub bez. Bataty z serem feta to pyszne i lekkie warzywne danie Mleko kokosowe i kurkuma dodają mu egzotycznego smaku.


Składniki na 4 porcje:

  • 760 g słodkich ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 limonki
  • 30 g imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 200 ml wody
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 200 g sera feta
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/2 pęczka pietruszki

Cebule obrac i pokroic w drobna kostke, imbir zetrzec na tarce. Oczyscic i wydrazyc papryczke chili, a nastepnie pokroic w drobne paski. Slodkie ziemniaki obrac ze skórki, pokroic w plasterki o grubosci ok. 5-7 mm, a nastepnie pokroic na cwiartki. Pieczarki oczyscic i pokroic w plastry o grubosci 5-7 mm. Wycisnac pól limonki, zebrac sok i odstawic na pózniej. Umyc i grubo posiekac natke pietruszki.
Na patelni rozgrzac olej roślinny i podsmazyc w nim cebule i chili. Dodac pieczarki i starty imbir. Całosc smazyc ok. 4-5 minut, na koniec dodac bataty i przyprawy i zalac woda i mlekiem kokosowym.
Gotowac na wolnym ogniu ok. 7–10 minut.
Doprawic do smaku sokiem z limonki i na koniec dodac pokruszony ser feta. Mozna go dodac podczas gotowania (wtedy ser topi sie i wiaze sos do kremowej konsystencji) lub po prostu posypac nim danie przed podaniem. 

Danie podajemy posypane posiekana pietruszka i serem feta, jesli wczesniej go nie dodalismy.

6 komentarzy: