10 lipca 2018

Tarta z gruszką i serem pleśniowym

Połączenie sera pleśniowego i gruszki jest znane i cenione od dawna. Nie wszyscy jednak wiedzą, że doskonale komponuje się również z chudym bekonem, zwłaszcza w różnych zapiekankach, np. w tej tarcie. Doskonale sprawdza się jako ciepła kolacja, jako danie główne z lekką sałatką lub jako przekąska.

Składniki na 4 porcje:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2-3 łyżki wody
Nadzienie:
  • 300 g sera pleśniowego np. Saint Albray
  • 200 ml śmietany
  • 100 ml creme fraiche
  • 3 jajka
  • 100 g dymki
  • 600 g dojrzałych, ale twardych gruszek
  • 100 g bekonu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • czarny pieprz

Najpierw przygotowujemy kruche ciasto na spód tarty. 
Wymieszac zimne maslo z maka, dodac jajko, wode i ugniatac ciasto dlonmi a nastepnie zawinac w folie  i wstawic do lodówki na 15-20 minut. Po schlodzeniu rozwalkowac ciasto i ulozyc je w foremce wylozonej papierem do pieczenia i kilkakrotnie nakluc widelcem. Przykryc papierem do pieczenia i wsypac suchy groch, aby ciasto pod obciazeniem upieklo sie równomiernie.
Piec w temp. ok. 180° C przez 10-15 minut.

W tym czasie obrac gruszki, przeciac je na polowe i wyciac gniazda nasienne. Kazda polówke pokroic na 4-5 plastrów.
Ser pokroic równiez w grube plastry. Jajka wymieszac z sola, pieprzem, kwasna i slodka smietana, swiezo starta galka muszkatolowa i skrobia kukurydziana. Dymke pokroic na male kawalki i dodac do masy jajeczno-smietanowej.
Dno tarty wylozyc plastrami gruszki, nastepnie zalac masa jajeczno-smietanowa i ulozyc na niej na zmiane bekon i ser.
Piec w temp. 180° C przez 25-30 minut. Gdy masa jajeczna sie zetnie, tarta jest gotowa.  Ser powinien być złotozólty i niezbyt przypieczony.

Podawac bezposrednio do spozycia.

6 DRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz