Składniki na 4 porcje:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2-3 łyżki wody
Nadzienie:
- 300 g sera pleśniowego np. Saint Albray
- 200 ml śmietany
- 100 ml creme fraiche
- 3 jajka
- 100 g dymki
- 600 g dojrzałych, ale twardych gruszek
- 100 g bekonu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- czarny pieprz
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto na spód tarty.
Wymieszac zimne maslo z maka, dodac jajko, wode i ugniatac ciasto dlonmi a nastepnie zawinac w folie i wstawic do lodówki na 15-20 minut. Po schlodzeniu rozwalkowac ciasto i ulozyc je w foremce wylozonej papierem do pieczenia i kilkakrotnie nakluc widelcem. Przykryc papierem do pieczenia i wsypac suchy groch, aby ciasto pod obciazeniem upieklo sie równomiernie.
Wymieszac zimne maslo z maka, dodac jajko, wode i ugniatac ciasto dlonmi a nastepnie zawinac w folie i wstawic do lodówki na 15-20 minut. Po schlodzeniu rozwalkowac ciasto i ulozyc je w foremce wylozonej papierem do pieczenia i kilkakrotnie nakluc widelcem. Przykryc papierem do pieczenia i wsypac suchy groch, aby ciasto pod obciazeniem upieklo sie równomiernie.
Piec w temp. ok. 180° C przez 10-15 minut.
W tym czasie obrac gruszki, przeciac je na polowe i wyciac gniazda nasienne. Kazda polówke pokroic na 4-5 plastrów.
Ser pokroic równiez w grube plastry. Jajka wymieszac z sola, pieprzem, kwasna i slodka smietana, swiezo starta galka muszkatolowa i skrobia kukurydziana. Dymke pokroic na male kawalki i dodac do masy jajeczno-smietanowej.
Dno tarty wylozyc plastrami gruszki, nastepnie zalac masa jajeczno-smietanowa i ulozyc na niej na zmiane bekon i ser.
Piec w temp. 180° C przez 25-30 minut. Gdy masa jajeczna sie zetnie, tarta jest gotowa. Ser powinien być złotozólty i niezbyt przypieczony.
Podawac bezposrednio do spozycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz