19 lipca 2018

Gazpacho z Alzacji

Godna polecenia jest inna wersja gazpacho, tym razem z Alzacji. Różni się od klasycznego gazpacho nieco innym składem, nie tylko warzyw, ale także octu. W wersji alzackiej stosuje się ocet Melfor, na bazie miodu i ziół oraz łagodniejszy w smaku. Dzięki temu zupa jest nie tylko orzeźwiająca, ale także delikatna.

Składniki na 4 porcje:
  • 4 pomidory
  • 1 duży ogórek
  • 3 selery naciowe
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 4 łyżki mleka
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 papryczki chili
  • cukier
  • ocet Melfor (lub ocet sherry)
  • 10 kostek lodu
Inna wersja gazpacho, popularna w Alzacji zawiera troche inna mieszanke warzyw i jest doprawiona octem Melfor, który jest dostepny w Polsce w internecie i w niektórych sklepach.
Goraco go polecam, gdyz jest nie tylko doskonalym dodatkiem do gazpacho, ale i do sosów salatkowych, majonezu i wielu potraw.
Jest to alzacki cet winny z bardzo mala kwasowoscia, na bazie miodu i ziól, delikatniejszy w smaku niz kazda inna odmiana octu.

Przygotowanie gazpacho przebiega podobnie jak w klasycznej wersji. Pomidory, ogórka  i selery  zmiksowac w kawalkach. Kilka drobno pokrojonych warzyw pozostawic do ozdoby.
Obrac cebule i i czosnek i dodac do zblendowanych warzyw razem z tostami, mlekiem, chili i odrobina oliwy z oliwek i zmiksowac z kostkami lodu. Doprawić cukrem, sola i octem.

Podawac z pokrojonymi drobno warzywami i ewentualnie z bazylia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz