Składniki na 6 porcji:
- 325 g mąki migdałowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki suszonego rozmarynu lub 2 świeże gałązki
- 6-8 suszonych niesłodzonych fig
- 2 jajka
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Wlozyc do robota make migdalowa, dodac sól i rozmaryn.
Figi pokroic na kawalki i dodac do maki a po nich plynne skladniki - jajka i oliwe z oliwek. Wyrobic ciasto, ulozyc na papierze do pieczenia, ponieważ jest ono dosc lepkie i podzielic na 2 czesci i kazda czesc ciasta docisnac plasko dłonmi.
Obydwie czesci ciasta przykryc papierem do pieczenia, nastepnie walkowac, az beda mialy ok. 2-4 mm grubosci.
Rozwalkowane ciasto ulozyc na blasze do pieczenia i usunac górny papier, odciac nierówne krawedzie a ciasto pokroic na kwadraty 4x4 cm.
Piec 10-12 min. w temp. 180° C pilnujac, aby za bardzo nie zbrazowialy.
Gdy wystygna najlepiej przelozyc do papierowych torebek lub do pudelka do herbatników - przechowuja sie tam tydzien.