Składniki na 3 porcje:
- liście kapusty włoskiej
- 6 płatów polędwicy grubości ok. 1 cm
- 3 pomidory (ramallet)
- kawałek kiełbasy sobrasada (lub wieprzowej metki)
- 2 kiełbasy botifarra (lub czarna kiszka)
- 1 dymka
- rodzynki
- orzeszki piniowe
- mąka
- sól, pieprz
Kilka slów o skladnikach.
Jest
to potrawa hiszpanska, z Majorki, wiec jej skladnikami sa typowo majorkanskie
produkty wyrózniajace sie wyjatkowym smakiem i aromatem.
Po
raz pierwszy przyrzadzalam ja wlasnie na Majorce i zachwycila mnie smakiem,
gdyz nic nie zastapi pikantnej sobrasady i butifarry, pomidorów ramallet, a
nawet tamtejszej wloskiej kapusty, która jest bardziej gladka, niz nasze -
niemniej jednak potrawa przyrzadzana juz
w domu - z metka wieprzowa i ekologicznie hodowanymi pomidorami miala równie
interesujacy smak.
Danie przygotowujemy podobnie jak golabki.
Wybieramy do kazdej porcji miesa jeden duzy lisc kapusty, myjemy go i osuszamy papierowym recznikiem.
Nastepnie blanszujemy wszystkie liscie 2-3 minuty (musza byc jeszcze chrupiace)
Plastry poledwicy doprawiamy pieprzem. Na kazdy lisc ukladamy plaster poledwicy, na nim 2 kawalki metki i 2-3 plasterki czarnej kiszki. Zawijamy liscie i przewiazujemy je sznurkiem do gotowania.
Kazdego golabka obtaczamy w mace i smazymy na oleju ze wszystkich stron az nabiora zlotego koloru.
Przygotowujemy sos - kroimy dymke, pomidory obieramy i siekamy a nastepnie smazymy je z dymka w malej ilosci oleju.
Pod koniec dodajemy rodzynki, orzeszki piniowe i golabki i zalewamy taka iloscia wody, aby byly prawie zakryte. Dusimy tak dlugo, az sos zredukuje sie do polowy. Doprawiamy sola wedlug uznania.
Podajemy bezposrednio do spozycia z ulubionymi dodatkami.