6 lipca 2018

Polędwica z kapustą

Danie inspirowane kuchnią hiszpańską, rodzaj naszych gołąbków. Nadzienie składa się z cienkiego płata polędwicy i dwóch typowych kiełbas hiszpańskich, które są również dostępne w Polsce, ale są stosunkowo drogie, można jednak użyć w zamian metki wieprzowej i czarnej kiszki łódzkiej nie tracąc przy tym zbytnio smaku potrawy. Dodanie rodzynek i orzeszków piniowych to już kwestia gustu.

Składniki na 3 porcje:
  • liście kapusty włoskiej
  • 6 płatów polędwicy grubości ok. 1 cm
  • 3 pomidory (ramallet)
  • kawałek kiełbasy sobrasada (lub wieprzowej metki)
  • 2 kiełbasy botifarra (lub czarna kiszka)
  • 1 dymka
  • rodzynki
  • orzeszki piniowe
  • mąka
  • sól, pieprz

Kilka slów o skladnikach.
Jest to potrawa hiszpanska, z Majorki, wiec jej skladnikami sa typowo majorkanskie produkty wyrózniajace sie wyjatkowym smakiem i aromatem.
Po raz pierwszy przyrzadzalam ja wlasnie na Majorce i zachwycila mnie smakiem, gdyz nic nie zastapi pikantnej sobrasady i butifarry, pomidorów ramallet, a nawet tamtejszej wloskiej kapusty, która jest bardziej gladka, niz nasze - niemniej jednak potrawa  przyrzadzana juz w domu - z metka wieprzowa i ekologicznie hodowanymi pomidorami miala równie interesujacy smak.

Danie przygotowujemy podobnie jak golabki.
Wybieramy do kazdej porcji miesa jeden duzy lisc kapusty, myjemy go i osuszamy papierowym recznikiem.
Nastepnie blanszujemy wszystkie liscie 2-3 minuty (musza byc jeszcze chrupiace)
Plastry poledwicy doprawiamy pieprzem. Na kazdy lisc ukladamy plaster poledwicy,  na nim 2 kawalki metki i 2-3 plasterki czarnej kiszki. Zawijamy liscie i  przewiazujemy je sznurkiem  do gotowania.

Kazdego golabka obtaczamy w mace i smazymy na oleju ze wszystkich stron az nabiora zlotego koloru.
Przygotowujemy sos - kroimy dymke, pomidory obieramy i siekamy a nastepnie smazymy je z dymka  w malej ilosci oleju.
Pod koniec dodajemy rodzynki, orzeszki piniowe i golabki i zalewamy taka iloscia wody, aby byly prawie zakryte. Dusimy tak dlugo, az sos zredukuje sie do polowy. Doprawiamy sola wedlug uznania. 

Podajemy bezposrednio do spozycia z ulubionymi dodatkami.