18 lipca 2018

Gazpacho - zupa na upał

Są potrawy tak doskonałe, że nie da się ich już „ulepszyć”. Jedną z nich jest niewątpliwie gazpacho andaluz, mocno schłodzona, orzeźwiająca zupa z pomidorów, ogórka, papryki, cebuli, czosnku, pieczywa, oliwy z oliwek i octu sherry. Jest po prostu idealna na upały. Niektórzy nie bez powodu nazywają ją płynną sałatką, gdyż połączenie świeżych, surowych warzyw z dobrą oliwą z oliwek i doskonałym octem sherry, nasuwa takie skojarzenia.

Składniki na 4 porcje:
  • 6 pomidorów (500 g)
  • 2-3 ogórki (300 g)
  • 1 czerwona papryka (300 g)
  • ½ zielonej papryki (150 g)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2-4 łyżki bułki tartej lub 1 bułka nasączonaj wodą
  • 2 łyżki octu sherry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • ½ l lodowatej wody
  • sól, pieprz 

Przyrzadzenie gazpacho jest proste , trwa szybko i trudno zrobic jakis blad, niemniej jednak nalezy pamietac o kilku rzeczach.
Najwiekszym bledem jest zbyt duza ilosc jakiegos skladnika, szczególnie czosnku. Jesli uzyjemy zbyt duzo ogórków, wtedy gazpacho moze byc gorzkie - mozna tego uniknac obierajac je przed zmiksowaniem. 
Gazpacho powinno byc równiez dobrze schlodzone - ale nigdy lodowate. Najlepiej miksowac skladniki z kostkami lodu, ale wtedy trzeba dodac mniej wody.
Pomidory pokroic na cwiartki i wyrzucic pestki.
Obrac ogórki, oczyscic papryke z pestek, obrac czosnek i cebule i wszystko pokroic na kawalki.
Zmiksowac warzywa w blenderze z niewielka iloscia wody aby uzyskac delikatna pastę. Dodac bulke tarta lub odcisnieta czerstwa buleczke i oliwe z oliwek,  ½ litra lodowato zimnej wody i zmiksowac jeszcze raz. Doprawic sola, pieprzem i octem sherry.

Gazpacho podawac bardzo schlodzone, ozdobione niewielka porcja drobno pokrojonych warzyw i ewentualnie olejem z pestek dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz