Składniki na 4 porcje:
- 6 pomidorów (500 g)
- 2-3 ogórki (300 g)
- 1 czerwona papryka (300 g)
- ½ zielonej papryki (150 g)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2-4 łyżki bułki tartej lub 1 bułka nasączonaj wodą
- 2 łyżki octu sherry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ½ l lodowatej wody
- sól, pieprz
Przyrzadzenie gazpacho jest proste , trwa szybko i trudno zrobic jakis blad, niemniej jednak nalezy pamietac o kilku rzeczach.
Najwiekszym bledem jest zbyt duza ilosc jakiegos skladnika, szczególnie czosnku. Jesli uzyjemy zbyt duzo ogórków, wtedy gazpacho moze byc gorzkie - mozna tego uniknac obierajac je przed zmiksowaniem.
Gazpacho powinno byc równiez dobrze schlodzone - ale nigdy lodowate. Najlepiej miksowac skladniki z kostkami lodu, ale wtedy trzeba dodac mniej wody.
Gazpacho podawac bardzo schlodzone, ozdobione niewielka porcja drobno pokrojonych warzyw i ewentualnie olejem z pestek dyni.
Gazpacho powinno byc równiez dobrze schlodzone - ale nigdy lodowate. Najlepiej miksowac skladniki z kostkami lodu, ale wtedy trzeba dodac mniej wody.
Pomidory pokroic na cwiartki i wyrzucic pestki.
Obrac ogórki, oczyscic papryke z pestek, obrac czosnek i cebule i wszystko pokroic na kawalki.
Zmiksowac warzywa w blenderze z niewielka iloscia wody aby uzyskac delikatna pastę. Dodac bulke tarta lub odcisnieta czerstwa buleczke i oliwe z oliwek, ½ litra lodowato zimnej wody i zmiksowac jeszcze raz. Doprawic sola, pieprzem i octem sherry.
Gazpacho podawac bardzo schlodzone, ozdobione niewielka porcja drobno pokrojonych warzyw i ewentualnie olejem z pestek dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz