2 lipca 2018

Ziemniaczane łódeczki

Nieco inne śniadanie lub obiad, którego przygotowanie zajmuje około 15 minut, pod warunkiem, że mamy już upieczone ziemniaki. Jeśli nie, przygotowanie zajmie godzinę dłużej, ale warto poczekać, ponieważ danie jest bardzo smaczne.

Składniki na 3 porcje:
  • 3 duże pieczone ziemniaki
  • 200 g sera cheddar
  • 8 plastrów smażonego bekonu
  • mały pęczek dymki
  • 3 jajka
  • szczypta soli i pieprzu

Rozgrzac piekarnik do 200° C.
Przekluc ziemniaki kilka razy widelcem i wlozyc do piekarnika. Piec przez 60-90 minut (w zalezności od wielkosci ziemniaków)
Upieczone ziemniaki wyjac z  piekarnika i bardzo ostroznie (uzywajac recznika kuchennego, aby ochronic dlon) odkroic wierzch z ziemniaków a nastepnie wydrazyc je pozostawiajac ok. 1/2 cm grubosci pieczonej skórki lódeczki. Wydrazone ziemniaki moga byc uzyte do czegos innego. 
Wypełnic skorupki ziemniaczane startym serem, bekonem, dymka i na wierzchu jajkiem. Posypać szczyptą soli i pieprzu.
Umiescic ziemniaki z powrotem w piekarniku na 13-16 minut, do czasu az bialko sie zetnie. Nalezy to sprawdzic kilka razy w ciagu ostatnich kilku minut. Zóltko natomiast powinno byc nadal troche rzadkie.


Podawac natychmiast do spozycia.