Składniki na 2 porcje:
- 200 g sera feta
- 1 jajko
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 30 g bułki tartej z pełnego ziarna
- 50 g świeżo startego parmezanu
- 4-5 garści roszpunki lub innej sałaty
- 10 pomidorków wiśniowych
- 1/2 papryki
- 1 dymka
- papryka w proszku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- czerwony ocet lub krem balsamiczny
Najpierw smazymy ser feta. Make razowa wymieszac z papryka, ubic jajko z sola i pieprzem, zetrzec parmezan i wymieszac z bulka tarta w proporcji 1:1.
Ser feta pokroic na 12 mniej wiecej równych prostokatów, obtoczyc je najpierw w mace, pózniej w jajku i na koniec w panierce z parmezanem. Smazyc na oliwie z oliwek do uzyskania zlotego koloru.
W tym czasie przygotowac salate, wymieszac z pomidorami, papryka i dymka, a z oliwy i octu balsamicznego zrobic sos winegret.
Jesli uzywamy kremu balsamicznego, doprawic salate sola i pieprzem, polac oliwa i na koniec skropic kremem balsamicznym.
Salate podajemy ze smazonymi kawalkami sera feta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz