1 lipca 2018

Prosta sałatka do dań z grilla

Kiedy po raz pierwszy jadłam sałatkę z brokułów, nie zdawałam sobie sprawy, że brokuły są surowe. Myślałam, że są krótko gotowane, ponieważ były bardzo delikatne. W rzeczywistości brokuły były tylko pokrojone na małe kawałki, a twarda łodyga została usunięta. Różyczki były marynowane w lekkim sosie majonezowym z dodatkiem odrobiny cukru i octu winnego. Połączenie tych trzech składników nadaje im słodki, pikantny i kremowy smak oraz sprawia, że ​​są miękkie. Do tej wspaniałej sałatki można dodać też według uznania inne składniki: rodzynki, orzechy włoskie, ser cheddar, pomidory. Możliwości są nieograniczone.

Składniki na 4 porcje:
  • duża główka brokułów
  • mała kiść zielonych winogron
  • 3 rzodkiewki
  • 1 dymka
  • 8 plastrów bekonu
  • 1 czerwone jabłko
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki tartego parmezanu
Dressing:
  • 100 ml majonezu
  • 1,5 łyżeczki białego octu winnego
  • 2 łyżki cukru

Pokroic plastry bekonu na male kawalki, usmazyc i odtluscic na papierowym reczniku.
Wymieszac skladniki dressingu w malej misce i wstawic do lodówki na 10 minut (cukier powinien sie rozpuscic w tym czasie) 
Rzodkiewki i dymke pokroic w plastry.

Odciac lodyge brokulów i pokroic je na male kawalki. 
Przekroic winogrona na pól i jablko na male kawalki.
Umiescic brokuly, winogrona, rzodkiewki, dymke, bekon, kawalki  jablek i orzeszki piniowe w duzej miseczce. 
Dodac dressing i wszystko razem wymieszac.
Posypac parmezanem i odstawic na 10-15 minut, aby salatka nabrala aromatu.


Podawac do potraw z grilla lub jako przekaske.