Inny rodzaj steku, nadziany ostrym sosem, serem camembert i suszonymi morelami. W wersji łagodnej sos można zastąpić przecierem pomidorowym przy czym obie wersje smakują fantastycznie.
Składniki:
- 380 g pieczeni wołowej (rostbefu)
- 150 g sera Camembert
- 8 suszonych moreli lub 1 łyżeczka żurawiny
- 1 łyżeczka ostrego sosu lub przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- masło
W steku wyciac kieszonke, ale nie do konca, mieso rozlozyc i posmarowac ulubionym ostrym sosem. Kto woli lagodniejsza wersje moze wybrac przecier pomidorowy.
Camembert pokroic w plasterki o grubości od 3 do 5 milimetrów i wlozyc nimi polowe miesa. Na ser polozyc morele lub zurawine.
Przykryc druga polowa i lekko przycisnac.
Smazyc na masle 4 minuty, w tym czasie nagrzac piekarnik do 100° C. Po 4 minutach przekrecic ostroznie najlepiej 2 lopatkami i smazyc dalsze 4 minuty,
Po 8 minutach wlozyc do piekarnika i piec nastepne 8 minut.
Czas jest obliczony na stek medium.
Przed podaniem przyprawic sola i swiezo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz