3 września 2018

Nadziewany stek z rostbefu

Inny rodzaj steku, nadziany ostrym sosem, serem camembert i suszonymi morelami. W wersji łagodnej sos można zastąpić przecierem pomidorowym przy czym obie wersje smakują fantastycznie.


Składniki:
  • 380 g pieczeni wołowej (rostbefu)
  • 150 g sera Camembert
  • 8 suszonych moreli lub 1 łyżeczka żurawiny
  • 1 łyżeczka ostrego sosu lub przecieru pomidorowego 
  • sól, pieprz
  • masło

W steku wyciac kieszonke, ale nie do konca, mieso rozlozyc i posmarowac ulubionym ostrym sosem. Kto woli lagodniejsza wersje moze wybrac przecier pomidorowy.
Camembert pokroic w plasterki o grubości od 3 do 5 milimetrów i wlozyc nimi polowe miesa. Na ser polozyc morele lub zurawine.
Przykryc druga polowa i lekko przycisnac.
Smazyc na masle 4 minuty, w tym czasie nagrzac piekarnik do 100° C. Po 4 minutach przekrecic ostroznie najlepiej 2 lopatkami i smazyc  dalsze 4 minuty,
Po 8 minutach wlozyc do piekarnika i piec nastepne 8 minut.
Czas jest obliczony na stek medium.

Przed podaniem  przyprawic  sola i  swiezo mielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz