10 września 2018

Marynowany łosoś w sosie miodowo-musztardowym

Domowy łosoś marynowany smakuje znacznie lepiej niż kupiony w sklepie. Mój przepis to eksperyment, który się udał za pierwszym razem i dzięki tym składnikom marynowany łosoś jest idealnym daniem na Wigilię i nie tylko. Przepis na 8-10 osób, łosoś po marynowaniu przechowuje się w lodówce 2-3 dni.


Skladniki na 8-10 osób:
  • 1 świeży łosoś skórą (800 - 1000 g) 
  • 80 g soli
  • 60 g cukru
  • 3 pęczki koperku
  • 30 ziarenek ziela  angielskiego
  • 30 ziarenek pieprzu 
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 organiczna pomarańcza

Wymieszac sól z cukrem, ziele angielskie, pieprz i anyz zmaizdzyc w moździerzu (nie za drobno). Umyc pomarancze, wysuszyc i zetrzec skórke. Niezbyt  drobno  posiekac koperek. Lososia umyc, wysuszyc i w razie potrzeby usunąć ości. Ulozyc go w podluznej i glebokiej misce wylozonej folia spozywcza. Wazne jest, aby miska byla gleboka, gdyz podczas marynowania wydziela sie ciecz. Posypac lososia mieszanką soli i cukru. 

Następnie posypac go zmiazdzonymi przyprawami i starta skórka pomaranczowa, a na koniec oblozyc siekanym koprem. Wierzch przykryc folia i przycisnac ciezkim przedmiotem (odwaznikiem, kamieniem itp.) Wstawic do lodówki na co najmniej 2 dni.

Po wyjeciu zeskrobac koper i przyprawy i podzielic lososia na porcje.

Serwowac z sosem musztardowo-miodowym, zurawina albo melonem.

SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY:
3 łyżki słodkiej musztardy
2 łyżki średnio ostrej musztardy
3 łyżki miodu akacjowego
2 łyżki swieżego siekanego kopru
sok z cytryny
Wszystkie skladniki wymieszac i doprawic sokiem z cytryny.


ŻURAWINA:
350 g żurawiny
150 g cukru
1 organiczna pomarańcza
Umyc pomarancze, wysuszyc i obrac skórke. Wszystkie skladniki utrzec w robocie  na wolnych obrotach przez ok.30 min.


MELON: (np. kantalupa)
Pokroic melona na kawalki i serwowac z lososiem, odrobina miodu i mielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz