Domowy łosoś marynowany smakuje znacznie lepiej niż kupiony
w sklepie. Mój przepis to eksperyment, który się udał za pierwszym razem i
dzięki tym składnikom marynowany łosoś jest idealnym daniem na Wigilię i nie
tylko. Przepis na 8-10 osób, łosoś po marynowaniu przechowuje się w lodówce 2-3
dni.
Skladniki na 8-10 osób:
- 1 świeży łosoś skórą (800 - 1000 g)
- 80 g soli
- 60 g cukru
- 3 pęczki koperku
- 30 ziarenek ziela angielskiego
- 30 ziarenek pieprzu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 organiczna pomarańcza
Wymieszac sól z cukrem, ziele angielskie, pieprz i anyz zmaizdzyc w moździerzu (nie za drobno). Umyc pomarancze, wysuszyc i zetrzec skórke. Niezbyt drobno posiekac koperek. Lososia umyc, wysuszyc i w razie potrzeby usunąć ości. Ulozyc go w podluznej i glebokiej misce wylozonej folia spozywcza. Wazne jest, aby miska byla gleboka, gdyz podczas marynowania wydziela sie ciecz. Posypac lososia mieszanką soli i cukru.
Następnie posypac go zmiazdzonymi przyprawami i starta skórka pomaranczowa, a na koniec oblozyc siekanym koprem. Wierzch przykryc folia i przycisnac ciezkim przedmiotem (odwaznikiem, kamieniem itp.) Wstawic do lodówki na co najmniej 2 dni.
Po wyjeciu zeskrobac koper i przyprawy i podzielic lososia na porcje.
Serwowac z sosem musztardowo-miodowym, zurawina albo melonem.
SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY:
3 łyżki słodkiej musztardy
2 łyżki średnio ostrej musztardy
3 łyżki miodu akacjowego
2 łyżki swieżego siekanego kopru
sok z cytryny
Wszystkie skladniki wymieszac i doprawic sokiem z cytryny.
ŻURAWINA:
350 g żurawiny
150 g cukru
1 organiczna pomarańcza
Umyc pomarancze, wysuszyc i obrac skórke. Wszystkie skladniki utrzec w robocie na wolnych obrotach przez ok.30 min.
MELON: (np. kantalupa)
Pokroic melona na kawalki i serwowac z lososiem, odrobina miodu i mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz