Zupę dyniową można przyrządzić na wiele sposobów, lubię np. bardzo aromatyczną zupę z pieczonych składników (dynia, cebula, czosnek, jabłka i odrobina oliwy) ale moja ulubiona - to zupa z jabłek i orientalnych przypraw. Czasami dodaję jeszcze gruszkę i kilka śliwek, aby uzyskać bardziej subtelny smak.
Składniki na 4 porcje:- 1 dynia hokkaido
- 200 g cebuli
- 2 jabłka
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru lub miodu
- 1-2 cm świeżego imbiru
- sól, biały pieprz
- cynamon, goździki, kumin, curry
- chili
- 3 łyżki białego octu winnego, balsamicznego lub soku pomarańczowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- olej z pestek dyni
- prażone pestki dyni (opcjonalnie)
Aby zaoszczedzic sobie problemów z krojeniem, pieke najpierw krótko umyta dynie hokkaido w calosci w piekarniku w temp. 150° C. Po wyjeciu mozna ja przekroic bez problemu, usunac nasiona i pokroic w kostke.
W czasie gdy pieke dynie, drobno posiekac cebule, obrac jablka i pokroic je w kostke.
Rozpuscic maslo w rondelku, smazyc na nim cebule przez 2 minuty na średnim ogniu. Dodac dynie i cukier i smazyc przez kolejne 2 minuty, następnie dodac jablka, doprawic przyprawami wedlug uznania, dodac ocet, bulion i ewentualnie troche wody, jesli konsystencja bedzie zbyt gesta. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, nastepnie zmiksowac lub zblendowac zupe, doprawic ewentualnie jeszcze raz wybranymi przyprawami.
Podawac na podgrzanych talerzach, skropić olejem z pestek dyni i posypac ewentualnie prazonymi pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz