Skladniki na 10 sznycli:
- 1 duży seler
- 1/2 cytryny
- 50 g mąki
- 2 jajka
- 3 szklanki panko lub bułki tartej
- 1 limonka
- 2 łyżki parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- olej słonecznikowy
- masło klarowane
- sól
Obrac selera i pokroic w plastry (cale lub polówki) o grubosci 1 cm. Gotowac w osolonej wodzie z dodatkiem soku i skórek cytryny ok. 7 minut, nastepnie wyjąc z wody, pozostawic do ostygniecia i osuszyc.
Przygotowac make i jajka do panierowania, do bulki tartej dodac skórke z limonki, parmezan, sól i szczyptye galki muszkatolowej. Najpierw obtoczyc plastry selera w mace, następnie w jajku, a na koniec w bulce tartej.
Podgrzac olej słonecznikowy i klarowane maslo na patelni i smazyc plastry selera do zlotego koloru w umiarkowanej temperaturze. Odtluscic plastry na papierowym reczniku.
Podawac z salatka z buraków i kremem z tunczyka.
SAŁATKA Z BURAKÓW:
1 opakowanie (około 500 g) gotowanych buraków
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka octu malinowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Pokroic buraki i doprawic do smaku wszystkimi przyprawami. Odstawic na ok. 20 min
KREM Z TUŃCZYKA:
180-200g tuńczyka w zalewie
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka kaparów
2 filety z anchois
sok z 1 limonki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju słonecznikowego
szczypta pieprzu cayenne
Zmiksowac wszystkie skladniki w blenderze.
Salatke i krem podac do sznycli w osobnych miseczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz