11 września 2018

Sznycle z selera z kremem z tuńczyka

Doskonały, szybki i bardzo łatwy obiad lub gorąca kolacja. Chrupiący sznycel z selera błyskawicznie przygotowany z kremem z tuńczyka i surówką z buraków. Jeśli użyjemy już ugotowanych buraków, przygotowanie całego posiłku zajmie mniej niż pół godziny. Najpierw robimy sałatkę, żeby miała czas się "przegryźć".

Skladniki na 10 sznycli:
  • 1 duży seler
  • 1/2 cytryny 
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • 3 szklanki panko lub bułki tartej
  • 1 limonka 
  • 2 łyżki parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej słonecznikowy
  • masło klarowane
  • sól

Obrac selera i pokroic w plastry (cale lub polówki) o grubosci 1 cm. Gotowac w osolonej wodzie z dodatkiem soku i skórek cytryny ok. 7 minut, nastepnie wyjąc z wody, pozostawic do ostygniecia i osuszyc.

Przygotowac  make i jajka  do panierowania, do bulki tartej dodac skórke z limonki, parmezan, sól i szczyptye galki muszkatolowej. Najpierw obtoczyc plastry selera w mace, następnie w jajku, a na koniec w bulce tartej.
Podgrzac olej słonecznikowy i klarowane maslo na patelni i smazyc plastry selera do zlotego koloru w umiarkowanej temperaturze. Odtluscic plastry na papierowym reczniku.

Podawac z salatka z buraków i kremem z tunczyka.

SAŁATKA Z BURAKÓW:
1 opakowanie (około 500 g) gotowanych buraków
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka octu malinowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Pokroic buraki i doprawic do smaku wszystkimi przyprawami. Odstawic na ok. 20 min

KREM Z TUŃCZYKA:
180-200g tuńczyka w zalewie
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka kaparów
2 filety z anchois
sok z 1 limonki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju słonecznikowego
szczypta pieprzu cayenne
Zmiksowac wszystkie skladniki w blenderze.

Salatke i krem podac do sznycli w osobnych miseczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz