Kapusta stożkowa ma delikatniejszy i słodszy smak niż zwykła kapusta. Zrobiona z niej surówka smakuje wybornie nawet bez specjalnych dodatków. Pasuje do wszystkiego. Moja wersja jest tym razem „w chińskim stylu”, dzięki dodaniu octu ryżowego i kolendry zamiast pietruszki, ale równie dobrze smakuje z innymi przyprawami. Poza tym można oczywiście użyć zwykłej kapusty, pekińskiej lub innych.
- 1 stożkowa kapusta (lub inna)
- 2 marchewki
- sól, pieprz
- cukier
- płatki chili (opcjonalnie)
- olej roślinny
- ocet ryżowy
- natka pietruszki lub kolendry
Kapuste drobno poszatkowac, marchewke zetrzec na tarce o grubych oczkach.
Wszystko wlozyc do miski, dodac przyprawy, ocet ryzowy i olej, dobrze wymieszac. Kto lubi ostrzejszy smak moze dodac platków chili.
Dodatkowo dodaje troche posiekanej pietruszki, tym razem surówka miala byc dodatkiem do chinskiego dania, wiec dodalam swiezej posiekanej kolendry.
Jako przystawka na zdecydowanie lepszy smak, jesli marynuje sie jakis czas w przyprawach przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz