1 września 2018

Słodko-kwaśna papryka

Słodko-kwaśna papryka smakuje fantastycznie i dobrze komponuje się ze świeżym pieczywem, potrawami z grilla, jest świetną przystawką do obiadu.

Składniki na 4 osoby:
  • 1 kg papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 peperoni (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • ocet winny
  • olej roślinny
  • szczypiorek lub pietruszka

Papryke umyc i przelozyc w calosci do woka lub garnka.
Dodac  peperoni, sól morska, cukier, swiezo mielony pieprz, olej roslinny i ocet winny. Cebule i czosnek obrac i posiekac i dodac do papryki.
Wok rozgrzac, przykryc pokrywka a nastepnie zredukowac ogien do najmniejszego.
Po ok. 30 minatach przekrecic ostroznie papryki uwazajac, aby sie nie rozpadly i dusic nastepne pól godziny lub dluzej, do momentu, az papryka pozbedzie sie calkowicie wody.
Wylaczyc ogien, pozostawic papryke w woku do nastepnego dnia. 

Przed podaniem posypac zielenina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz