Słodko-kwaśna papryka smakuje fantastycznie i dobrze komponuje się ze świeżym pieczywem, potrawami z grilla, jest świetną przystawką do obiadu.
Składniki na 4 osoby:
- 1 kg papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 peperoni (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- pieprz
- 1 łyżka cukru
- ocet winny
- olej roślinny
- szczypiorek lub pietruszka
Papryke umyc i przelozyc w calosci do woka lub garnka.
Dodac peperoni, sól morska, cukier, swiezo mielony pieprz, olej roslinny i ocet winny. Cebule i czosnek obrac i posiekac i dodac do papryki.
Wok rozgrzac, przykryc pokrywka a nastepnie zredukowac ogien do najmniejszego.
Po ok. 30 minatach przekrecic ostroznie papryki uwazajac, aby sie nie rozpadly i dusic nastepne pól godziny lub dluzej, do momentu, az papryka pozbedzie sie calkowicie wody.
Wylaczyc ogien, pozostawic papryke w woku do nastepnego dnia.
Przed podaniem posypac zielenina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz