Bardzo smaczna sałatka nie tylko dla miłośników koziego sera. Mieszanka sałat z pomidorami i pieczonymi „wieżyczkami” z jabłka, bekonu i koziego sera. Całość uzupełnia balsamiczny ocet porzeczkowy jako dressing.
- 1 duże jabłko
- 2 plastry koziego sera
- 4 plastry bekonu
- oregano lub tymianek
- 4 łyżeczki miodu
- mieszanka sałat (np. roszponka, radichio)
- pomidory
- porzeczkowy ocet balsamiczny
Piekarnik rozgrzac do najwyzszej temperratury grilla.
Usmazyc plasterki bekonu bez tluszczu i przelozyc je na papier kuchenny.
Wykroic z jablka gniazdo nasienne i pokroic je w plastry o grubosci 1 cm. Smazyc plastry w tluszczu z boczku z obu stron, az lekko zmiekna. Plasterki jablek umiescic w natluszczonym naczyniu do pieczenia, posypac je oregano i polozyc na nie plaster bekonu.
Przekroic kozi ser poprzecznie i umiescic kazda polówke na boczku. Skropic 1 lyzeczka miodu i ponownie posypac oregano.
Zapiekac w piekarniku przez kilka minut, az ser zrobi sie lekko brazowy - przy czym uwazac, aby sie nie przypalil.
Talerz wylozyc kawalkami salat i pokrojonymi pomidorami, na salacie umiescic zapiekane jablka z bekonem i serem.
Salate podac polana poreczkowym octem balsamicznym.
Przepis na wlasny porzeczkowy ocet balsamiczny TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz