8 września 2018

Chrupiące tacos z krewetkami

Smaczne tacos z chrupiącymi smażonymi krewetkami, ostrym jalapeño, czerwoną kapustą, awokado i serem feta. Są szybkie w przygotowaniu, a po usmażeniu krewetek można po prostu ułożyć wszystkie składniki tak, aby każdy mógł zrobić własne tacos. Nie trzeba się zniechęcać długą listą składników, ponieważ wszystko jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.


Skladniki na 6 porcji:

Sałata:
  • 400 g czerwonej kapusty
  • 80 g marchwi
  • 1 mała czerwona papryka
  • 250 g słodkiej kukurydzy
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 szalotki
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • sok z 1/2 limonki
  • 5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz
Krewetki:
  • 500 g obranych i oprawionych krewetek
  • 130 g bułki tartej
  • 120 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy cajun *
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia:
Tacos:
  • 12 małych tortilli kukurydzianych
  • drobno posiekana sałata
  • 1 awokado
  • marynowane papryczki jalapeños
  • 200 g pokruszonego sera feta
  • plasterki limonki

* Skladniki przyprawy cajun:

6 łyżeczek soli
6 łyżeczek czosnku granulowanego
8 łyżeczek słodkiej papryki
4 łyżeczki suszonej cebuli
3 łyżeczki pieprzu
4 łyżeczki ostrej papryki / pieprzu cayenne
4 łyżeczki oregano
4 łyżeczki tymianku


Wymieszac wszystkie skladniki  salatki w duzej misce i doprawic. Odstawic do lodówki (mozna ja przygotowac kilka godzin wczesniej)

Do smazenia krewetek przygotowac bulke tarta, jajka ze szczypta soli i make z przyprawa cajun, sola  i pieprzem.
Napełnic do połowy gleboka  patelnie olejem roslinnym i podgrzac go do 190° C. Najpierw obtoczyc  krewetki w mace,  w jajku, a na koniec w bulce tartej. Smazyc je przez kilka minut do uzyskania zlotego koloru, a następnie ulozyc na reczniku papierowym dla odsaczenia zbednego tluszczu.

Przed podaniem  podgrzac tortille zgodnie z instrukcja, nastepnie ulozyc na nie salate, awokado, odrobine salatki z czerwonej kapusty, krewetki, kilka marynowanych  jalapeños, pokruszony  ser feta i polac sokiem z limonki.

Podawac bezposrednio po usmazeniu krewetek.


Danie Dnia na Smakerze  24.10.2018  TUTAJ
6 DRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz