- 400 g czerwonej kapusty
- 80 g marchwi
- 1 mała czerwona papryka
- 250 g słodkiej kukurydzy
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 szalotki
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka pasty chili
- sok z 1/2 limonki
- 5 łyżek majonezu
- sól, pieprz
Krewetki:
- 500 g obranych i oprawionych krewetek
- 130 g bułki tartej
- 120 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy cajun *
- sól i pieprz
- olej do smażenia:
Tacos:
- 12 małych tortilli kukurydzianych
- drobno posiekana sałata
- 1 awokado
- marynowane papryczki jalapeños
- 200 g pokruszonego sera feta
- plasterki limonki
* Skladniki przyprawy cajun:
6 łyżeczek soli
6 łyżeczek czosnku granulowanego
8 łyżeczek słodkiej papryki
4 łyżeczki suszonej cebuli
3 łyżeczki pieprzu
4 łyżeczki ostrej papryki / pieprzu cayenne
4 łyżeczki oregano
4 łyżeczki tymianku
Wymieszac wszystkie skladniki salatki w duzej misce i doprawic. Odstawic do lodówki (mozna ja przygotowac kilka godzin wczesniej)
Do smazenia krewetek przygotowac bulke tarta, jajka ze szczypta soli i make z przyprawa cajun, sola i pieprzem.
Napełnic do połowy gleboka patelnie olejem roslinnym i podgrzac go do 190° C. Najpierw obtoczyc krewetki w mace, w jajku, a na koniec w bulce tartej. Smazyc je przez kilka minut do uzyskania zlotego koloru, a następnie ulozyc na reczniku papierowym dla odsaczenia zbednego tluszczu.
Przed podaniem podgrzac tortille zgodnie z instrukcja, nastepnie ulozyc na nie salate, awokado, odrobine salatki z czerwonej kapusty, krewetki, kilka marynowanych jalapeños, pokruszony ser feta i polac sokiem z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz