7 września 2018

Tort z kapusty

Bardzo smaczne i proste danie nie tylko na jesienną kolację. Z podwójnej ilości można upiec całą blachę i część zamrozić. Równie dobrze smakuje po podgrzaniu.


Składniki na 4 porcje:

Marchewkowy spód:
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła jogurtowego
  • 125 g marchwi
  • 50 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
Nadzienie:
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 400 g białej kapusty
  • 150 g marchwi
  • 1 por
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g tartego sera
  • 1 łyżka oleju
  • oregano
  • pieprz, sól

Najpierw przygotowac spód tortu. Obrac i zetrzec marchewke, następnie zagniesc ciasto ze wszystkich składników. Jesli ciasto klei sie za bardzo, dodac troche maki. Ciasto przelozyc do natluszczonej lub wylozonej papierem do pieczenia formy.

Oczyscic pora i pokroic w pierscienie. Drobno posiekac  kapuste i zetrzec drobno marchewki.

Na gorącej patelni z olejem podsmazyc mieso mielone, dodać pora, kapuste i dusic na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodac marchewki i kwana smietane. Doprawic sola, pieprzem i oregano, nastepnie ulozyc warzywa na przygotowanym spodzie i posypac tartym serem. Piec przez około 40 minut w 200° C.

Podawac bezposrednio po upieczeniu, mozna posypac siekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz