Bardzo smaczne i proste danie nie tylko na jesienną kolację. Z podwójnej ilości można upiec całą blachę i część zamrozić. Równie dobrze smakuje po podgrzaniu.
Marchewkowy spód:
- 300 g mąki orkiszowej
- 100 g masła jogurtowego
- 125 g marchwi
- 50 ml wody
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
Nadzienie:
- 250 g mielonej wołowiny
- 400 g białej kapusty
- 150 g marchwi
- 1 por
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 100 g tartego sera
- 1 łyżka oleju
- oregano
- pieprz, sól
Najpierw przygotowac spód tortu. Obrac i zetrzec marchewke, następnie zagniesc ciasto ze wszystkich składników. Jesli ciasto klei sie za bardzo, dodac troche maki. Ciasto przelozyc do natluszczonej lub wylozonej papierem do pieczenia formy.
Oczyscic pora i pokroic w pierscienie. Drobno posiekac kapuste i zetrzec drobno marchewki.
Na gorącej patelni z olejem podsmazyc mieso mielone, dodać pora, kapuste i dusic na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodac marchewki i kwana smietane. Doprawic sola, pieprzem i oregano, nastepnie ulozyc warzywa na przygotowanym spodzie i posypac tartym serem. Piec przez około 40 minut w 200° C.
Podawac bezposrednio po upieczeniu, mozna posypac siekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz