Nie ma to jak domowy ser. Bez chemii, z naturalnych składników, kremowy dzięki dodaniu jogurtu. Żaden ser produkowany przemysłowo nie może konkurować z nim pod względem smaku. Przygotowanie jest bardzo proste, jeśli robimy to wieczorem, rano mamy gotowy ser na śniadanie, choć po kilku dniach jeszcze lepiej smakuje.
Składniki na 1 kg sera:
- 4l mleka 3,5% (nie może być pasteryzowane)
- 1-2 łyżki soli
- 4 cytryny
- 1l jogurtu 3,5%
- ewentualnie esencja octowa
Podgrzac 4 l mleka. Z tej ilosci wyjdzie ok 1 kg sera smietankowego. Uzywamy tylko swiezego mleka organicznego (w zadnym wypadku pasteryzowanego) o zawartoscii tluszczu ponad 3%. W czasie gotowania mieszac, aby nic sie nie przypalilo. Dodac lyzke soli, w zasadzie jedna wystarcza, w razie potrzeby dodac jeszcze jedna.
Mleko podgrzewac do 85° C, wtedy pojawia sie piana.
Dodajemy sok z 4 cytryn i wszystko dokladnie mieszamy.
W tym momencie bialko zaczyna sie juz scinac. Aby ser byl jeszcze bardziej kremowy, dodajemy 1l jogurtu naturalnego z 3,5% tluszczu. Mozemy zrezygnowac z jogurtu, ale wtedy ser nie bedzie mial kremowej konsystencji.
Wszystko razem dokladnie wymieszac i pozostawic na 10 minut, aby mleko sie calkowicie scielo. Jesli to nie nastapi, dodac jeszcze odrobine 5% esencji octowej.
W miedzyczasie umiescic sito w misce i wylozyc sito cienka szmatka, najlepiej pielucha tetrowa.
Przelac zawartosc garnka do sita. Plyn przedostaje sie przez szmatke do miski, a w szmatce zbiera sie ser. Uchwycic konce szmatki i wyciągnac ja z sita. Wyciekajaca serwatka bedzie jeszcze goraca. Szmatke zakrecac coraz mocniej, aby wycisnac wiecej serwatki, do momentu, az ser staje sie wyczuwalnie twardy.
Wtedy spiac szmatke klipsem do torebek i pozostawic ser w schlodzonej serwatce przez 8 do 10 godzin. Po tym czasie ser bedzie gotowy. Ser przechowywac w pojemniku i zalac serwatka aby za szybko nie wysychal. W ten sposób przechowuje sie w lodówce ok. tygodnia.
Aby ser sie nie kruszyl, kroic go bezposrednio po wyjeciu z lodówki.
Reszte serwatki przelac do butelki lub sloika i przechowywac w lodówce. Nadaje sie do picia lub do pieczenia chleba.
Ser mozna spozywac w zaleznosci od preferencji na slodko lub na slono.
Danie Dnia na Smakerze 08.10.2018 TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz