4 września 2018

Domowy ser śmietankowy



Skladniki na 1 kg sera:
  • 4 litry mleka 3,5% (nie moze byc  pasteryzowane)
  • 1l jogurtu 3,5%
  • 1-2 lyzki soli
  • 4 cytryny
  • ew. esencja octowa






Podgrzac 4 l mleka. Z tej ilosci wyjdzie ok 1 kg sera smietankowego. Uzywamy tylko swiezego mleka organicznego (w zadnym wypadku pasteryzowanego) o zawartoscii tluszczu ponad 3%. 
W czasie gotowania mieszac, aby nic sie nie przypalilo.
Dodac lyzke soli, w zasadzie jedna wystarcza, w razie potrzeby dodac jeszcze jedna.
Mleko podgrzewac do 85° C, wtedy pojawia sie piana.
Dodajemy sok z 4 cytryn i wszystko dokladnie mieszamy.
W tym momencie bialko zaczyna sie juz scinac.
Aby ser byl jeszcze bardziej kremowy, dodajemy 1l jogurtu naturalnego z 3,5% tluszczu.
Mozemy zrezygnowac z jogurtu, ale wtedy ser nie bedzie mial kremowej konsystencji.
Wszystko razem dokladnie wymieszac i pozostawic na 10 minut, aby mleko sie calkowicie scielo.
Jesli to nie nastapi, dodac jeszcze odrobine 5% esencji octowej. 
W miedzyczasie umiescic sito w misce i wylozyc sito cienka szmatka, najlepiej pielucha terowa.


Przelac zawartosc garnka do sita.
Plyn przedostaje sie przez szmatke do miski, a w szmatce zbiera sie ser. 
Uchwycic konce szmatki i wyciągnac ja z sita.
Wyciekajacy plyn bedzie jeszcze goracy.
Szmatke zakrecac coraz mocniej, aby wycisnac jeszcze wiecej serwatki, do momentu, az ser staje sie wyczuwalnie twardy. 
Wtedy spiac szmatke klipsem do torebek i pozostawic ser w schlodzonej serwatce przez 8 do 10 godzin. 
Po tym czasie mamy gotowy ser.

Serwatke przelewam do butelki lub sloika i przechowuje w lodówce. Nadaje sie do picia lub do pieczenia chleba.
Ser przechowuje w pojemniku, w serwatce, aby za szybko nie wysychal. W ten sposób przechowuje sie w lodówce tydzien. Teoretycznie, gdyz najczesciej "znika" juz duzo wczesniej.:) 




Aby sie nie kruszyl, kroje go bezposrednio po wyjeciu z lodówki.


Tego rodzaju kremowy ser smakuje  w  wielu wersjach. 
Slodkiej - np. z gruszka, miodem i migdalami...
lub pikantnej - z pomidorami, pesto z czosnku niedzwiedziego i oliwa z oliwek oraz octem  winnym.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz