Pasta z bakłażana to prawdopodobnie jedna z najsmaczniejszych past, obok guacamole i hummusu. Ma wyjątkowy śródziemnomorski smak i dobrze komponuje się nie tylko z chrupiącym pieczywem, ale także z makaronem zamiast pesto.
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów
- 3 łodygi bazylii
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Myjemy baklazana, kroimy wzdluz i skrapiamy oliwa. Kladziemy go na blasze wylozonej papierem do pieczenia (skórką w dół) i pieczemy w temp.180° C przez 10-12 minut. W miedzyczasie obieramy czosnek i wyciskamy cytryne.
Wszystkie skladniki oprócz suszonych pomidorów miksujemy i doprawiamy sola i pieprzem. W miedzyczasie krótko moczymy suszone pomidory w cieplej wodzie, wyciskamy i drobno siekamy. Następnie mieszamy z pasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz