3 października 2018

Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana to prawdopodobnie jedna z najsmaczniejszych past, obok guacamole i hummusu. Ma wyjątkowy śródziemnomorski smak i dobrze komponuje się nie tylko z chrupiącym pieczywem, ale także z makaronem zamiast pesto.

Skladniki na 2 porcje:
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łodygi bazylii
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Myjemy baklazana, kroimy wzdluz i skrapiamy oliwa. Kladziemy go na blasze wylozonej papierem do pieczenia (skórką w dół) i pieczemy w temp.180° C przez 10-12 minut. W miedzyczasie obieramy czosnek i wyciskamy cytryne.

Wszystkie skladniki oprócz suszonych pomidorów miksujemy i doprawiamy sola i pieprzem.  W miedzyczasie krótko moczymy suszone pomidory w cieplej wodzie, wyciskamy i drobno siekamy. Następnie mieszamy z pasta.

Podajemy z chrupiacym pieczywem lub zamiast pesto do makaronu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz