Składniki na 2 porcje:
- 8 filetów śledziowych
- 2 ziemniaki
- 2 średnie buraki
- 1/2 świeżego ogórka
- 1 cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 250 g chudego jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- kminek
Ziemniaki i buraki ugotowac osobno w osolonej wodzie z odrobina kminku, a następnie obrac, pokroic w kostke a buraki dodatkowo marynowac ok. godziny w oleju z odrobina soli, pieprzu i cukru.
Sledzie pokroic na male kawalki. Pocwiartowac ogórka, lyzeczka wydlubac nasiona i równiez pokroic w kostke. Cebule obrac, pokroic w kostke i smazyc przez 2-3 minuty, az bedzie klarowna.
Wlozyc wszystkie skladniki do miski i wymieszac. Dodac jogurt, majonez i trochę sosu sledziowego, a następnie przyprawic sola i pieprzem.
Drobno posiekac koperek i dodac do salatki. Odstawic salatke na 1-2 godziny, podawac schlodzona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz