10 października 2018

Sałatka śledziowa

Sałatkę śledziową można przyrządzić na kilka sposobów, ten jest trochę czasochłonny ze względu na przygotowanie składników, ale niepowtarzalny jej smak to wynagradza.


Składniki na 2 porcje:
  • 8 filetów śledziowych 
  • 2 ziemniaki
  • 2 średnie buraki
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 250 g chudego jogurtu 
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • kminek

Ziemniaki i buraki ugotowac osobno w osolonej wodzie z odrobina kminku, a następnie obrac, pokroic w kostke a buraki dodatkowo marynowac ok. godziny w oleju z odrobina soli, pieprzu i cukru. 
Sledzie pokroic na male kawalki. Pocwiartowac ogórka, lyzeczka wydlubac nasiona i równiez pokroic w kostke. Cebule obrac, pokroic w kostke i smazyc przez 2-3 minuty, az bedzie klarowna.

Wlozyc wszystkie skladniki do miski i wymieszac. Dodac jogurt, majonez i trochę sosu sledziowego, a następnie przyprawic sola i pieprzem.

Drobno posiekac koperek i dodac do salatki. Odstawic salatke na 1-2 godziny, podawac schlodzona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz