Skladniki na 2 porcje:
- 2 kawałki karpia
- 100 ml octu jabłkowego
- 400 ml wody
- 1 liść laurowy
- 100 g brukwi
- szczypta soli
- 2 szczypty cukru
- 2 cebule
- kilka goździków
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Buraki z dressingiem:
- 4 średnie żółte buraki lub inne
- 100 ml oleju z ostu
- 50 ml octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 mała cebula
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka kapusty kiszonej
- 1 łyżka pestek dyni
- sól i pieprz
Ziemniaki z masłem chrzanowym:
- 400 g ziemniaków
- 1 łyżka świeżo startego chrzanu
- 1 łyżka masła
Najpierw przygotowac aromatyczny wywar. Obrac brukiew i cebule i pokroic w kostke lub pierscienie. Do duzego garnka wlac wode, dodać brukiew, ocet jablkowy, przyprawy i doprowadzic wywar do wrzenia. Gotowac przez ok. 10 minut, nastepnie zmniejszyc ogien i wlozyc do wywaru kawalki karpia. Ryba musi naciagnac na wolnym ogniu przez 15 minut w goracym bulionie, nie mozna jednak dopuscic do zagotowania, temperatura musi wynosic ponizej 70° C.
Dodatkowe informacje o kolorowych burakach TUTAJ
Oczyscic buraki i piec w piekarniku przez 30 minut. W tym czasie przygotowac dressing. Pokroic bardzo drobno cebule, szczypiorek, kapuste i posiekać nasiona dyni. Nastepnie wlozycje do zakrecanego sloika razem z olejem, octem, musztarda, sola i pieprzem. Szczelnie zakrecic sloik i mocno nim wstrzasac, az wszystko sie dobrze wymiesza. Wyjac buraki z piekarnika, obrac i pokroic na kawalki. Polac dressingiem i odstawic, aby naciagnely.
W miedzyczasie ugotowac ziemniaki. Zrumienic maslo na patelni i dodac swiezo utarty chrzan. Wlozyc ugotowane ziemniaki do miseczki i polac je maslem chrzanowym.
Ulozyc jeszcze ciepłego karpia na burakach i podac z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz