9 października 2018

Karp na niebiesko z żółtymi burakami

Delikatny i aromatyczny karp na niebiesko z żółtymi burakami i ziemniakami z masłem chrzanowym. Idealne danie nie tylko na świąteczny stół. Oczywiście buraki można zastąpić czerwonymi, ja wybrałam żółte ze względu na kompozycję kolorystyczną, poza tym mają też nieco łagodniejszy smak i przez to lepiej harmonizują z karpiem.


Skladniki na 2 porcje:
  • 2 kawałki karpia
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 400 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 100 g brukwi
  • szczypta soli
  • 2 szczypty cukru
  • 2 cebule
  • kilka  goździków
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Buraki z dressingiem:
  • 4 średnie żółte buraki lub inne
  • 100 ml oleju z ostu
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka  musztardy
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka kapusty kiszonej
  • 1 łyżka pestek dyni
  • sól i pieprz
Ziemniaki z masłem chrzanowym:
  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżka świeżo startego chrzanu
  • 1 łyżka masła

Najpierw przygotowac aromatyczny  wywar. Obrac brukiew i cebule i pokroic w kostke lub pierscienie. Do duzego garnka wlac wode, dodać brukiew, ocet jablkowy, przyprawy i doprowadzic wywar do wrzenia. Gotowac przez ok. 10 minut, nastepnie zmniejszyc ogien i wlozyc do wywaru kawalki karpia. Ryba musi naciagnac na wolnym ogniu przez 15 minut w goracym bulionie, nie mozna jednak dopuscic do zagotowania, temperatura musi wynosic ponizej 70° C.

Dodatkowe informacje o kolorowych burakach TUTAJ 
Oczyscic buraki i piec w piekarniku przez 30 minut. W tym czasie przygotowac dressing. Pokroic bardzo drobno cebule, szczypiorek,  kapuste i posiekać nasiona dyni. Nastepnie wlozycje do zakrecanego sloika razem z olejem, octem, musztarda, sola i pieprzem. Szczelnie zakrecic sloik i mocno nim wstrzasac, az wszystko sie dobrze wymiesza. Wyjac buraki z piekarnika, obrac i pokroic na kawalki. Polac dressingiem i odstawic, aby naciagnely.

W miedzyczasie ugotowac ziemniaki. Zrumienic maslo na patelni i dodac swiezo utarty chrzan. Wlozyc ugotowane ziemniaki do miseczki i polac je maslem chrzanowym.

Ulozyc jeszcze ciepłego karpia na burakach i podac z ziemniakami.


6 DRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz