Skladniki na 4 porcje:
- 100 g pestek słonecznika
- 150 g surowych buraków
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka chrzanu lub musztardy
- 3 łyżeczki miodu
- sok z 1 cytryny lub limetki
- 1 dymka (tylko cebulka)
- 3 gałązki pietruszki
- sól morska
- czarny pieprz
Namoczyc pestki slonecznika w wodzie przez co najmniej 3 godziny lub przez noc. Obrac buraki i pokroic na male kawalki, posiekac dymke. Wszystko zblendowac z olejami, chrzanem. miodem, sokiem z limonki i pietruszka. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
W zamknietym sloiczku przechowuje sie w lodówce do 3 dni.
Pasta z buraków smakuje nie tylko jako smarowidlo do chrupiacego pieczywa, ale ma wszestronne zastosowanie np. jako dip do warzyw, z plackami ziemniaczanymi lub z cukinii, z pieczonymi ziemniakami lub z makaronem jako pesto. Jest skladnikiem knedli buraczanych z sosem gruszkowo-serowym, mozna ja takze dodac do salatki ze sledzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz