5 października 2018

Wszechstronna pasta buraczana

Pasta z buraków smakuje nie tylko jako pasta do chrupiącego pieczywa, ale może być również stosowana jako dip do warzyw, do placków ziemniaczanych lub z cukinii, do pieczonych ziemniaków lub do makaronu jako pesto. Jest składnikiem pierogów buraczanych z sosem gruszkowo-serowym (na bazie gorgonzoli). Inną opcją byłoby dodanie jej do sałatki śledziowej. We wszystkich postaciach jest smaczna, zdrowa i do jej wykonania potrzebujemy maksymalnie 5 minut.


Skladniki na 4 porcje:
  • 100 g pestek słonecznika
  • 150 g surowych buraków
  • 50 ml oliwy z oliwek 
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka chrzanu lub musztardy 
  • 3 łyżeczki miodu
  • sok z 1 cytryny lub limetki
  • 1 dymka (tylko cebulka)
  • 3 gałązki pietruszki
  • sól morska
  • czarny pieprz

Namoczyc pestki slonecznika w wodzie przez  co najmniej 3 godziny lub przez noc. Obrac buraki i pokroic na male kawalki, posiekac  dymke. Wszystko zblendowac z olejami,  chrzanem. miodem, sokiem z limonki i pietruszka. Doprawic do smaku sola i pieprzem.

W zamknietym sloiczku przechowuje sie w lodówce do 3 dni.

Pasta z buraków smakuje nie tylko jako smarowidlo do chrupiacego pieczywa, ale ma wszestronne zastosowanie np. jako dip do warzyw, z plackami ziemniaczanymi lub z cukinii, z pieczonymi ziemniakami lub z makaronem jako pesto. Jest skladnikiem knedli buraczanych z  sosem gruszkowo-serowym, mozna ja takze dodac do salatki ze sledzi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz