Oryginalny włoski przepis na spaghetti carbonara, łatwy, szybki i bardzo smaczny posiłek.
Skladniki na 4 porcje:
- 400 g cienkiego spaghetti
- 150 g dojrzewającego boczku lub pancetta
- 80 g parmezanu
- 4 świeże organiczne jajka
- 1 ząbek czosnku
- trochę wody z gotowania makaronu lub śmietany
- liście bazylii
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Pokroic boczek na drobne paski i smazyc na oliwie z oliwek az bedzie chrupiacy. Wyjac z patelni, osuszyc na papierowym reczniku i umiescic w misce. Czosnek pokroic bardzo drobno i smazyc przez chwile.
Zetrzeć parmezan i umiescic w duzej misce z jajkami. Dobrze wymieszac składniki i doprawic do smaku gałlka muszkatolowa, sola i pieprzem.
Ugotowac spaghetti "al dente" w duzej ilosci solonej wody, wyjac z garnka i odstawic na kilka sekund, aby ostygly, gdyz jesli makaron jest zbyt goracy, mieszanka jajek i parmezanu moze sie sciac.
Nastepnie dodac spaghetti do mieszanki jaj i parmezanu i odrobine goracej wody, w której gotowalismy makaron lub smietane (aby makaron nie byl zbyt suchy) boczek, czosnek i troche masla.
Wszystko dokladnie wymieszac i dodac swieze listki bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz