2 października 2018

Spaghetti alla carbonara

Oryginalny włoski przepis na spaghetti carbonara, łatwy, szybki i bardzo smaczny posiłek.


Skladniki na 4 porcje:
  • 400 g cienkiego spaghetti
  • 150 g dojrzewającego boczku lub pancetta
  • 80 g parmezanu
  • 4 świeże organiczne jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę wody z gotowania makaronu lub śmietany
  • liście bazylii
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Pokroic boczek na drobne paski i smazyc na oliwie z oliwek az bedzie chrupiacy. Wyjac z patelni, osuszyc na papierowym reczniku i umiescic w misce. Czosnek pokroic bardzo drobno i smazyc przez chwile.

Zetrzeć parmezan i umiescic w duzej misce z jajkami. Dobrze wymieszac składniki i doprawic do smaku gałlka muszkatolowa, sola i pieprzem.

Ugotowac spaghetti "al dente" w duzej ilosci solonej wody, wyjac z garnka i odstawic na kilka sekund, aby ostygly, gdyz jesli makaron jest zbyt goracy, mieszanka jajek i parmezanu moze sie sciac.

Nastepnie dodac spaghetti do mieszanki jaj i parmezanu i odrobine goracej wody, w której gotowalismy  makaron lub smietane (aby makaron nie byl zbyt suchy) boczek, czosnek i troche masla.

Wszystko dokladnie wymieszac i dodac swieze listki bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz