2 października 2018

Spaghetti alla carbonara



Skladniki na 4 porcje:
  • 400 g cienkiego spaghetti
  • 150 g suszonego,dojrzewającego boczku  lub pancetta
  • 80 g parmezanu
  • 4 świeże organiczne jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę wody z gotowania makaronu lub śmietany
  • liście bazylii
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek




Pokroic boczek na drobne paski i smazyc na oliwie z oliwek az bedzie chrupiacy. Wyjac  z patelni, osuszyc na  papierowym  reczniku i umiescic w misce. 
Czosnek pokroic bardzo drobno i  smazyc przez  chwile.


Zetrzeć parmezan i umiescic w duzej misce z jajkami. Dobrze wymieszac składniki i doprawic do smaku gałlka muszkatolowa, sola i pieprzem.



Ugotowac spaghetti "al dente" w duzej ilosci solonej wody,  wyjac z garnka i odstawic  na kilka  sekund,  aby ostygly, gdyz jesli makaron jest zbyt goracy, mieszanka jajek i parmezanu moze sie  sciac.





Nastepnie  dodac spaghetti do mieszanki jaj i parmezanu i odrobine goracej wody, w  której gotowalismy  makaron lub smietane, aby makaron nie byl zbyt suchy, boczek, czosnek i troche  masla.


Wszystko dokladnie  wymieszac i  dodac swieze listki  bazylii.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza