- 1 pierś kurczaka (ok. 180 g)
- ½ limonki lub cytryny
- 1 ząbeku czosnku
- ½ łyżeczki chili w proszku
- 100 g sałaty
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 1 awokado
- ½ puszki czerwonej fasoli
- garść rukoli
- garść dowolnych kiełków
- 6 tortilli np. pełnoziarnistych
- sól i pieprz
- 50 g majonezu
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 1 mała czerwona cebula
Przygotowac marynate: wymieszac sok z polowy limonki z dodatkiem chilli w proszku i zmiazdzonego czosnku. Pokroic kurczaka na male kawalki i wlozyc do marynaty. Podgrzac troche oleju na patelni i smazyc kurczaka do zarumienia. Odstawic do ostygniecia. W tym czasie umyc i dokladnie wysuszyc salate. (Dzieki suchym lisciom salaty tortilla nie zwilgotnieje tak szybko). Odsaczyc fasole i wyplukac, obrac awokado, pokroic i doprawic sola, pieprzem i cytryna.
Czerona cebule pokroic na bardzo drobne kawalki i wymieszac z musztarda i majonezem. Opcjonalnie mozna dodac kilka kropel soku z cytryny i lyzeczke miodu.
Platy tortilli przygotowac wg. instrukcji, ulozyc na nich najpierw suche liscie salaty a nastepnie wszystkie pozostale skladniki i zwinac.
Swiezy wrap smakuje najlepiej, mozna go jednak równiez zawinac w alufolie i zabrac ze soba np. do pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz