7 października 2018

Wrap z kurczakiem i awokado

Wrap w stylu amerykańskiego burrito, czyli jest większy i bogatszy niż klasyczne meksykańskie burrito. Podstawowe składniki to kurczak, awokado, pomidor, papryka, sałata i kiełki oraz sos musztardowy. Wszystko to tworzy pyszne danie z dużą ilością białka z kurczaka, zdrowego tłuszczu z awokado i dużą ilością witamin i z łatwością zastępuje obiad lub kolację.


Składniki na 6 wrapów:                
  • 1 pierś kurczaka (ok. 180 g)
  • ½  limonki lub cytryny
  • 1 ząbeku czosnku
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • 100 g sałaty  
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 1 awokado
  •  ½ puszki czerwonej fasoli
  • garść rukoli
  • garść dowolnych kiełków
  • 6 tortilli  np. pełnoziarnistych 
  • sól i pieprz
Sos musztardowy:
  • 50 g majonezu
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 1 mała czerwona cebula

Przygotowac marynate: wymieszac sok z polowy limonki z dodatkiem chilli w proszku i zmiazdzonego czosnku. Pokroic kurczaka na male kawalki i wlozyc do marynaty. Podgrzac troche oleju na patelni i smazyc kurczaka do zarumienia. Odstawic do ostygniecia. W tym czasie umyc i dokladnie wysuszyc salate. (Dzieki suchym lisciom   salaty tortilla nie zwilgotnieje tak szybko). Odsaczyc  fasole i wyplukac, obrac awokado, pokroic i doprawic sola, pieprzem i cytryna.


Czerona cebule pokroic na bardzo drobne kawalki i wymieszac z musztarda i majonezem. Opcjonalnie mozna dodac kilka kropel soku z cytryny i lyzeczke miodu.                   


Platy tortilli przygotowac wg. instrukcji, ulozyc na nich najpierw suche liscie salaty a nastepnie wszystkie pozostale skladniki i zwinac.

Swiezy wrap smakuje najlepiej, mozna go jednak równiez zawinac w alufolie i zabrac ze soba np. do pracy.

6 DRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz