4 października 2018

Jajka w sosie musztardowym

Niezwykle proste, szybkie i bardzo smaczne danie. Jajka w delikatnym sosie musztardowym z chrupiącą natką pietruszki i cytrynową panierką.

Skladniki na 4 porcje:
  • 1 kg ziemniaków
  • 8 ekologicznych jajek
  • ocet, sól
  • pęczek pietruszki
  • olej roślinny
  • 1 cytryna (organiczna)
  • 2 łyżki panierki panko  lub bułki tartej
  • 250 ml jogurtu (1% tłuszczu) 
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g średnio  ostrej musztardy

Obrac  i ugotowac ziemniaki. Nakluc  szersze konce  jajek i gotowac je z sola i odrobina octu przez około 6 minut. 

Umyc pietruszke i dokladnie wysuszyc. Podgrzac olej roslinny, dodac pietruszkę i smazyc na glebokim tłuszczu przez okolo 30 sekund, a nastepnie osuszyc ja na papierze kuchennym.

Na patelni teflonowej smazyc panierke bez tluszczu, a nastepnie wymieszac z odrobina startej skórki cytrynowej.

Jogurt, maslo i musztarde delikatnie podgrzac na malym ogniu, wymieszac skladniki, az powstanie gladki sos. Sos nie moze byc zbyt goracy.

Wlac odrobine sosu na talerz, umiescic  jedno lub dwa jajka w sosie i posolic. Na koniec ulozyc na jajku panierke i smazona pietruszke. Podawac z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz