Skladniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- 8 ekologicznych jajek
- ocet, sól
- pęczek pietruszki
- olej roślinny
- 1 cytryna (organiczna)
- 2 łyżki panierki panko lub bułki tartej
- 250 ml jogurtu (1% tłuszczu)
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g średnio ostrej musztardy
Obrac i ugotowac ziemniaki. Nakluc szersze konce jajek i gotowac je z sola i odrobina octu przez około 6 minut.
Umyc pietruszke i dokladnie wysuszyc. Podgrzac olej roslinny, dodac pietruszkę i smazyc na glebokim tłuszczu przez okolo 30 sekund, a nastepnie osuszyc ja na papierze kuchennym.
Na patelni teflonowej smazyc panierke bez tluszczu, a nastepnie wymieszac z odrobina startej skórki cytrynowej.
Jogurt, maslo i musztarde delikatnie podgrzac na malym ogniu, wymieszac skladniki, az powstanie gladki sos. Sos nie moze byc zbyt goracy.
Wlac odrobine sosu na talerz, umiescic jedno lub dwa jajka w sosie i posolic. Na koniec ulozyc na jajku panierke i smazona pietruszke. Podawac z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz